Special Minds har gang i et nyt VR-projekt, hvor unge med brug af VR-briller trænes til at overvinde angst og fx lærer selv at blive selvtransporterende og træde ud i hverdagslivet
For unge med autismeprofil kan verden på flere fronter virke faretruende, fordi de ikke er fortrolige med og kan afkode de sociale spilleregler. De bliver utilpasse i sammenhænge, hvor de skal indgå i sammenhænge med andre mennesker.
Derfor kan noget, som for mange andre virker ubesværet – fx at tage bussen til uddannelse eller job – være helt umuligt. Hos Special Minds tager man i et nyt projekt nye værktøjer i brug – nemlig brugen af VR, en forkortelse af det engelske ’Virtual Reality’.
– Med VR-briller får den unge i trygge omgivelser mulighed for at øve sig på transporten. Når eleven får brillerne på, så træner han eller hun for eksempel scenariet. Dermed kan eleven gennem Virtual Reality opnå strategier, som gør det muligt at håndtere den virkelige verden bedre, siger Ditte Husth Andersen, STU-underviser hos Special Minds i Aarhus.
Angst er udtalt blandt mennesker med autisme
Mennesker med autisme bliver oftere ramt af angst end mennesker uden autisme. Der er flere forklaringer, bl.a. at mennesker med autisme har et højt udviklet detaljefokus og mindre helhedsfokus, sansemæssig følsomhed, mindre indsigt i eget og andres følelsesliv.
Læs mere hos Landsforeningen Autisme: www.autismeforening.dk
Verden skal blive ufarlig
Det nye VR-projekt er blevet sat i værk med støtte fra en Udviklingspulje i Den Sociale Udviklingsfond (SUF), som Special Minds er en del af. Og for Ditte Husth Andersen giver det rigtig god mening at træne sociale færdigheder gennem det virkelighedsnære 3D-univers, VR kan skabe.
– Det er en teknologi, som mange af vores unge er fortrolige med i forvejen gennem spiluniverset. Nu har vi det som et træningsværktøj, hvor vi i selve undervisningsrammen kan hjælpe dem til at blive fortrolige med og overvinde de utrygheder, som eksempelvis en bustur kan fremkalde, siger STU-underviseren og fortsætter:
– Vi har mange unge, som ofte bliver fragtet af deres forældre eller med taxa i lang tid, fordi offentlig transport er angstprovokerende. Målet med projektet er, at vi hurtigere kan hjælpe dem til at blive selvtransporterende.
– Metoden benytter kognitiv adfærdsterapi, og det er helt i tråd med den måde, som vi i forvejen arbejder på.
Ditte Husth Andersen
Mere end briller
Men VR-projektet rummer langt mere end bare VR-briller og et virtuelt transportunivers. Special Minds anvender Konfront, som er en samlet platform for samtalefaciliterende redskaber. Konfront-platformen kombinerer således Virtual Reality med evidensbaserede samtale- og skemametoder med baggrund i den kognitive adfærdsterapi.
– Hermed bliver eksponeringen gennem Virtual Reality et samtalegrundlag og en del af et samlet bearbejdningsforløb, hvor vi i samarbejde med eleven kan arbejde målrettet på at overvinde udfordringer, der begrænser den selvstændige livsførelse, siger Ditte Husth Andersen og tilføjer:
– Metoden benytter kognitiv adfærdsterapi, og det er helt i tråd med den måde, som vi i forvejen arbejder på.
Mens den unge eksponeres for busturen med VR-brillerne, tages der en dialog med afsæt i den unges ubehags-reaktioner. Det kan for eksempel være spørgsmål som:
- Hvad er angst?
- Hvilke typer af angst er der?
- Hvad kan du gøre – hvilke strategier har du?
For nogle unge kan det her være hjælpsomt at arbejde med tænkningen og få hjælp til at omstrukturere tankerne, for andre kan det være hensigtsmæssigt med afslapningsøvelser, så krop og tanker ikke spænder op, når farerne melder sig.
Den unge sætter målet
Den unge er med til at opsætte målet for VR-eksponeringen. Og endemålet er klokkeklart.
– Den unge ender med at køre i bus alene, siger Ditte Husth Andersen.
Hun har ligesom kollegerne hos Special Minds i Silkeborg gjort sig de første erfaringer med VR-træningen i de sidste måneder, og hun er begejstret.
– Det er et fantastisk redskab, og det er også rigtig godt til samtale. Nu glæder jeg mig til at se, hvor mange unge vi får gjort selvtransporterende over det næste år.
Se flere nyheder
For unge med autisme er julen fyldt med svære koder
Øget socialt samvær og en plads i julelyset kan være en stor mundfuld, når man er ung med autisme. Hos Special Minds i Aalborg får de unge hjælp til at få en god jul .
Hvordan forvalter du din energi?
Special Minds har stort fokus på det gode arbejdsliv, og det gælder både medarbejdere og de unge, som er i forløb hen mod uddannelse eller job. For begge grupper går vejen til et skole- og arbejdsliv i balance gennem en øget opmærksomhed på, hvad der tager og giver...
Entreprenante midtjyske ildsjæle har fået øje på Special Minds
Thomas Møller Ørum og Carsten Meyer Zeuthen, der i mange år har præget iværksættermiljøet i Silkeborg, har med deres nye virksomhed ARKI Kit stor glæde af samarbejdet med Special Minds Hvis der er noget, som kendetegner iværksætterne Thomas Møller Ørum og...
Opfordring: ”I skal tilegne jer en generel viden om autisme”
Mennesker med autisme kan integreres på arbejdsmarkedet, men det kræver indsigt og gode rammer, der passer til den enkeltes støttebehov. Sådan lød det klokkeklare budskab på et Special Minds-webinar af oplægsholder Betina Gervig Marnow, der er sendiagnosticeret med...
De specialiserede uddannelsestilbud har brug for spotlight
Special Minds er med på Ligeværds uddannelsesmesse 24.09 i Aarhus, og afdelingsleder Kamille Ebbe understreger vigtigheden af, at der i dag er synlighed om uddannelsestilbuddene for unge med særlige behov Er man ung med en diagnose eller særlige psykiske og sociale...
De cykler sig tættere på job
Special Minds i Silkeborg har succes med at bruge naturen, e-mountainbikes og uvante rammer som træningsbane hen mod job og uddannelse. 19-årige Samuel var forleden i cykelsadlen for første gang i fire år. - Det var slingrende. Men jeg vænnede mig hurtigt til det, da...
Nyt HF-tilbud til unge med diagnoser sendte bud efter Special Minds
To medarbejdere fra Special Minds stod for workshop om autisme, da Th. Langs HF & VUC i Silkeborg varmede op til helt ny ungdomsuddannelse
Kom med på online-besøg
Hos Special Minds i både Aalborg, Aarhus, Silkeborg og Kolding har vi normalt besøg flere gange om ugen af unge med autisme og deres forældre. De er nysgerrige på vores sted, og hvad vi kan tilbyde af uddannelses- og beskæftigelsesrettede forløb.
Det er svært at blive jobklar, når man sidder hjemme
Tålmodigheden er i disse tider på en hård prøve for mange af vores unge med autismeprofil og deres familier, men hold ud. Der spirer et håb om, at du snart igen kan vende tilbage til en hverdag, hvor du arbejder dig hen mod uddannelse eller job.
Book en rundvisning nu
Vi ved, at mange unge med autismeprofil og deres forældre har ventet utålmodigt på genåbning, så de kan få styr på fremtidsplanerne. Nu er der godt nyt.
Seneste kommentarer