Nyheder

De cykler sig tættere på job

sep 18, 2020 | Nyheder

Special Minds i Silkeborg har succes med at bruge naturen, e-mountainbikes og uvante rammer som træningsbane hen mod job og uddannelse. 19-årige Samuel var forleden i cykelsadlen for første gang i fire år.

– Det var slingrende. Men jeg vænnede mig hurtigt til det, da cyklingen sad i hukommelsen, siger 19-årige Samuel, der sammen med andre unge med autismeprofil fra Special Minds i Silkeborg for få dage siden havde været en dag på e-mountainbike i Nordskoven i Silkeborg, som en del af den landsdækkende Naturens Dag.

Væk var den normale STU-undervisning, og i stedet sprang Samuel for første gang i fire år på en cykel.

– Teknisk set var det ret udfordrende. Men når man skal noget fysisk, må det også gerne skubbe lidt til ens komfort, så man rigtigt kan mærke det, siger Samuel, der var overrasket over hvor godt det gik på e-mountainbiken på skovstierne:

– Det var fascinerende og interessant. Jeg havde ikke så mange styreproblemer og faldt ikke af. Jeg blev bekræftet i, at man aldrig glemmer, hvordan man cykler.

Cykler mod jobbet
Men hvorfor hive en dag ud af kalenderen for at kaste sig over noget så uvant som e-mountainbikes?

Det er der alle mulige gode grunde til, påpeger Sidsel Freja Birk, afdelingsleder i Special Minds.

– Sådan en dag styrker den enkelte unge, og vi kan se, hvordan de i dagene efter har mod til at opsøge andre end dem, de normalt søger fællesskab med.

– De kommer ud af deres komfortzone, og de oplever succesen, at de faktisk kan. Det styrker selvtilliden og troen på, at det også går godt næste gang de står overfor en udfordring, siger Sidsel Freja Birk.

På den måde er en dag i naturen med sol og vind i ansigtet et vigtigt element i jobtræningen.

– Jeg ser det som enpowering. Den her succes med at kunne noget, som du ikke troede, du kunne, har du med, når du for eksempel står overfor en praktik, hvor du også bliver usikker på, om du rent faktisk kan, siger Sidsel Freja Birk og uddyber:

– Mange af vores unge har gennem teeenageårene oplevet, at de har bakket, når de har stået overfor noget svært. I dag kæmper de sig over bakken, og den erfaring tager de med sig.

{

Jeg ser det som enpowering. Den her succes med at kunne noget, som du ikke troede, du kunne, har du med, når du for eksempel står overfor en praktik, hvor du også bliver usikker på, om du rent faktisk kan.

Sidsel Freja Birk, afdelingsleder

Landsdækkende projekt
Special Minds havde allieret sig med e-mountainbikeinstruktøren Morten Agersnap i Nordskoven. Han har udviklet et landsdækkende projekt i samarbejde med DGI, hvor han tilbyder sårbare unge og andre målgrupper med fysiske og psykiske udfordringer træningsforløb på e-mountainbikes.

Han ser tilsvarende åbenlyse gevinster på selvtillids- og velværekontoen for de unge.

– Mountainbike-cykling er fysisk hårdt, og er du ikke vant til det, står du nemt af efter den første bakke. Her har du el-motoren, som hjælper dig, og det betyder, at du oplever succesen ved at komme over stigninger, hvor du ellers ville have givet op, siger Morten Agersnap, der oplever stor interesse for hans koncept i landets kommuner.

– Gode oplevelser i naturen med fysisk træning og fællesskab skaber trivsel og giver dermed sårbare unge øget trivsel og motivation, siger han.

God kontrast til håndsprit
Samuel, som ellers er sensitiv overfor både insekter, sol og vind nød både cyklingen og frokostpausen med bålhygge.

– Jeg hader ellers insekter, men der er noget om at frisk luft gør godt. Jeg fik også tilranet mig nogle sår og nogle bakterier, og det er faktisk sundt i modsætning til al den håndsprit, vi bruger lige for tiden, siger han og understreger, at han er klar igen.

– Hvis det er sammen med nogen, vil jeg gerne. For mig var det meget samværet. Det var en fantastisk pauseform, hvor vi kunne sidde stille, snakke med folk og spise nybagt snobrød.

Praktik som vigtig øvebane

Hos Special Minds arbejdes der målrettet med at gøre STU-eleverne klar til eksterne praktikforløb i virksomheder. Et vigtigt skridt på denne vej er at modne eleverne til at fungere på en arbejdsplads med nye arbejdsopgaver og nye kolleger.

 

Er STU noget for dig?

Du er velkommen til at kontakte os for at finde ud af, hvordan vi kan skabe et STU-forløb, som passer til dig og dine ønsker.

Sidsel Freja Birk
Afdelingsleder
Special Minds Silkeborg

Tlf. 51 54 49 37

Mail sif@specialminds.dk

Se flere nyheder