Virksomheden Fluebinding i Aarhus er i vækst, og for direktør Hanna Bossow Vestergaard er medarbejdere som Emil med autismeprofil en stor gevinst i webshop og pakkeri
Hun kigger begejstret på Emil, der er den seneste ansatte i den 10 mand store virksomhed Fluebinding ApS i Viby ved Aarhus.
– Vi har fået en virkelig dygtig og grundig medarbejder. Og så er det super fedt at se hans glæde, siger Hanna Bossow Vestergaard, direktør i Fluebinding, som både har B2B og B2C salg af fluer og andet fiskeudstyr.
Direktøren er selv entusiastisk lystfisker i både Danmark og ude i den store verden. Lystfiskeriet har været i markant vækst de seneste år, og det betyder også, at Fluebinding har haft brug for at udvide medarbejderstaben. For 28-årige Emil har et beskæftigelsesforløb hos Special Minds ført til først praktikophold i fiskeshoppen og nu fastansættelse i fleksjob.
– Vi kunne hurtigt se, at Emil er meget dygtig til at pakke varer og arbejde systematisk, siger Hanna Bossow Vestergaard og hæfter sig ved de plusser, som følger med en autismeprofil.
– Han har en grundighed, og han nyder at have den samme type opgaver. Hvor vi andre kan komme til at kede os ved det gentagne, så er det noget, han trives med.
“
Vi er en rummelig arbejdsplads, og jeg nyder forskelligheden. I dag ved jeg også, at der ikke er to mennesker med autisme, som er ens.
Hanna Bossow Vestergaard, direktør i Fluebinding
Flere med autisme
I Fluebinding ApS er Emil den anden i medarbejderstaben med autismeprofil. Hanna Bossow Vestergaard har aldrig kigget på diagnoser, men ser udelukkende på kompetencer.
– Vi er en rummelig arbejdsplads, og jeg nyder forskelligheden. I dag ved jeg også, at der ikke er to mennesker med autisme, som er ens, siger hun.
For Hanna Bossow Vestergaard har det været en god støtte med den løbende kontakt til Special Minds under praktikforløbet, og hun har et klart billede af de skånehensyn, som er vigtige, for at Emil trives.
– Når bare han får klare instruktioner og fleksibilitet i forhold til mødetidspunkt på dagen, så han fx kan komme en time senere og så arbejde mere i den anden ende, så fungerer han super.
Og Hanna Bossow Vestergaard bemærker den positive indvirkning, som Emil har på den samlede personalegruppe.
– Han kommer med en skøn ro og er på den måde støjdæmpende. Vi har sælgere og nogen som mig selv, som er meget udadvendte og fylder meget. Emil er med til at skabe en rigtig god balance.
”Jeg tror endda, jeg er ret god til det”
28-årige Emil var overbevist om, at han skulle universitetsvejen, men nederlag på nederlag endte ud i en ’afsløring’ om autisme, og i dag er han glad som nyansat fleksjobber i Fluebinding
En farvestrålende blomsterbuket, et veltilfreds smil og omgivet af et gennemsystematiseret lager med mange tusind slags fluer og materialer til fluebinding og lystfiskeri.
Kameraet er stillet ind på 28-årige Emil. Han er netop ansat i fleksjob hos Fluebinding ApS i Viby.
– Det passer mig rigtig godt. Jeg tror endda, at jeg er ret god til det. Jeg har samtidig et antal timer, som jeg kan overskue, og min hverdag hænger sammen, siger Emil.
Han glæder sig over, at han har fundet en plads, hvor han bidrager.
– Det er enormt dejligt at være en del af ’samfundsmøllen’. Når jeg tager ind til Aarhus om fredagen og holder weekend ligesom alle andre, er det super skønt.
Drømme er parkeret
At Emil i dag trives med at pakke ordrer for en webshop og placere varer på et lager, havde han på ingen måde forudset. Selv om hans ungdoms- og voksenliv har været præget af nederlag, afbrudte uddannelser, ængstelser og depressioner, så var han af den overbevisning, at hans lykke lå i en universitetsuddannelse.
Først for et par år siden – efter et forløb hos psykiater Kirsten Wilkens – fandt han ud af, at han havde en autismediagnose, som var årsag til, at han gang på gang var kollapset.
– I første omgang føltes det som et nyt nederlag at få en autismediagnose. Det var en følelse af, at jeg nu skulle til at sigte vandret i stedet for lodret. Jeg havde troet, at jeg skulle læse på universitetet, men det blev gennem forløbet hos Kirsten klart, at jeg skulle se anderledes på mig selv, mine ressourcer og udfordringer.
“
Special Minds har hjulpet mig til, hvordan jeg skal være ude i verden. Det har handlet om at blive realistisk om, hvad der passer til mig, ikke være overambitiøs men derimod hensynsfuld i forhold til mig selv og sikre, at jeg er i gode rammer.
Emil
Special Minds på banen
Fra den psykiatriske udredning blev Emil peget i retning af Special Minds og et beskæftigelsesrettet forløb.
– Special Minds har hjulpet mig til, hvordan jeg skal være ude i verden. Det har handlet om at blive realistisk om, hvad der passer til mig, ikke være overambitiøs men derimod hensynsfuld i forhold til mig selv og sikre, at jeg er i gode rammer, siger Emil.
Den ubehagelige afsløring
Han lægger ikke skjul på, at Special Minds har været helt afgørende i hans afklaringsfase, men samtidig har det beskæftigelsesrettede forløb også været en hård omgang for ham.
– Special Minds var det første sted, jeg var med min autismediagnose. Jeg følte mig afsløret og en følelse af, at de kendte mig bedre end mig selv, siger Emil, som dog ret hurtigt fandt sig til rette i rammen.
– De er enormt rummelige, og de ved, at os, som kommer, kræver vidt forskellige ting. Der er plads til alles behov og måder at være på, siger han og fortsætter:
– Det betyder også, at jeg har fået afprøvet min hverdag, og jeg er blevet forberedt og klar til job.
Selv ude med snøren
Med blomsterbuketten i hånden er Emil ikke i tvivl om, at han hos Fluebinding har fundet sin rette plads.
– Jeg er en medarbejder på lige fod med alle andre, og jeg har en rolle, hvor det betyder noget, at jeg er her. Samtidig er her et miljø, hvor man ikke skal passe ind og være på en bestemt måde. Det betyder, at jeg ikke skal tage maske på.
Fluebinding og direktør Hanna Bossow Vestergaard har samtidig fået en ekstra krog i Emil. Han er nemlig selv blevet bidt af at fiske.
– Jeg havde aldrig fisket før. Nu er jeg ude mindst en gang om ugen. Det er et frirum, hvor jeg lader op og en dejlig undskyldning for at være i naturen.