Tålmodigheden er i disse tider på en hård prøve for mange af vores unge med autismeprofil og deres familier, men hold ud. Der spirer et håb om, at du snart igen kan vende tilbage til en hverdag, hvor du arbejder dig hen mod uddannelse eller job.
Det var med stor spænding, at vi i mandags den 30.03 kl. 17.30 fulgte statsminister Mette Frederiksen (S), da hun tonede frem på skærmen til et nyt pressemøde. Hvad ville vi nu få at vide? Nye stramninger og indgreb, forlængelser eller et Danmark på vej mod at åbne sig?
Når man er ung med autismeprofil, kan spændingen føles ekstra stor, og den kan være ledsaget af uro. Ubekendte faktorer og en manglende vished om hverdagens indretning er noget af det, som nemt tricker mennesker med autisme.
Statsministerens tale efterlod os med en behersket optimisme. Nu bliver der talt om en kontrolleret åbning og et liv, der inden længe kan begynde at ligne sig selv igen.
Og med den melding in mente skal der også lyde en opfordring fra os i Special Minds til alle jer unge og jeres familier, som lige nu kæmper en brav kamp: Hold ud! Alt det, som du lige nu savner, vender tilbage. Inden længe begynder uddannelses- og jobtræningen igen, og du kan atter tage fat om at arbejde med dine mål og dine drømme.
De savner de faste strukturer med mødetidspunkter, undervisningen, erhvervspraktikkerne, pauserne, frokosten, gåturen og de sociale aktiviteter.
”Jeg skal ud at snakke med folk”
Vi kan se, at online-undervisningen, som lige nu erstatter fremmødet, trods alt er bedre end ingenting. Den giver lidt struktur, og mange unge kan arbejde målrettet med deres faglighed og styrkelse af kompetencer i specifikke fag. Det er godt, og det er hjælpsomt i en dagligdag, som er revet i stykker.
Når det er sagt, så er det også en enorm udfordring for mange, at fagligheden er rykket ind i deres hjemmeunivers, som normalt er frirummet til gaming osv. Nu blander fritid og studier sig. Studiet rykker ind i det frirum, hvor unge lader op. Dermed er det vanskeligt at opretholde skillelinjerne.
Vi ved samtidig fra vores unge, hvad det sociale og fællesskabet betyder. Joakim, som er tidligere STU-elev hos Special Minds, og som i dag arbejder i kantinen i Vækstpark for Socialøkonomi, siger det meget tydeligt: ”Jeg skal ud at snakke med folk, ellers går jeg fra forstanden.” Eller som forældrene til Laust, der er ved at afslutte sin STU hos Special Minds, har sagt i en tidligere artikel: ”Før havde Laust ikke en omgangskreds, og han kæmpede dagligt med skolen. Nu kommer han ud, og han er glad.”
Den glæde mangler vores unge i dag, og de bliver i stedet overladt til sig selv og deres tanker – en isolerende position, som mange unge med autisme kun kender alt for godt.
Før havde Laust ikke en omgangskreds, og han kæmpede dagligt med skolen. Nu kommer han ud, og han er glad
Corona lærer os noget
Disse uger med coronakrisen tydeliggør, hvad gode rammer i et fællesskab rent faktisk betyder. Selv om mange unge med autisme er stærkt udfordret på det sociale og en hverdagsramme med fællesskab, så viser den her periode med al tydelighed, hvor svært det er for vores unge, når de mister den dimension.
De savner de faste strukturer med mødetidspunkter, undervisningen, erhvervspraktikkerne, pauserne, frokosten, gåturen og de sociale aktiviteter. Alle disse elementer er grundkernen i deres træningsbane hen mod uddannelse og job. Det er trædestenene for deres drømme.
Nu tør vi håbe på, at vi igen snart får det hele igen. Vi glæder os til, at vi på ny kan åbne dørene, og I kan komme i gang med undervisning og komme ud i de virksomheder, hvor I er i gang med at gøre jer jobparate.

Ditte Stern Bach
Afdelingsleder
Special Minds Aalborg

Kamille Ebbe
Afdelingsleder
Special Minds Aarhus

Annie Jannsen
Afdelingsleder
Special Minds Kolding

Sidsel Freja Birk
Afdelingsleder
Special Minds Silkeborg
De fire afdelingsledere i Special Minds glæder sig til, at de igen kan åbne dørene og hverdagen bliver almindelig.
Se flere nyheder
Unge med autisme ser verden i øjnene gennem VR-briller
Special Minds har gang i et nyt VR-projekt, hvor unge med brug af VR-briller trænes til at overvinde angst og fx lærer selv at blive selvtransporterende og træde ud i hverdagslivet For unge med autismeprofil kan verden på flere fronter virke faretruende, fordi de ikke...
For unge med autisme er julen fyldt med svære koder
Øget socialt samvær og en plads i julelyset kan være en stor mundfuld, når man er ung med autisme. Hos Special Minds i Aalborg får de unge hjælp til at få en god jul .
Hvordan forvalter du din energi?
Special Minds har stort fokus på det gode arbejdsliv, og det gælder både medarbejdere og de unge, som er i forløb hen mod uddannelse eller job. For begge grupper går vejen til et skole- og arbejdsliv i balance gennem en øget opmærksomhed på, hvad der tager og giver...
Entreprenante midtjyske ildsjæle har fået øje på Special Minds
Thomas Møller Ørum og Carsten Meyer Zeuthen, der i mange år har præget iværksættermiljøet i Silkeborg, har med deres nye virksomhed ARKI Kit stor glæde af samarbejdet med Special Minds Hvis der er noget, som kendetegner iværksætterne Thomas Møller Ørum og...
Opfordring: ”I skal tilegne jer en generel viden om autisme”
Mennesker med autisme kan integreres på arbejdsmarkedet, men det kræver indsigt og gode rammer, der passer til den enkeltes støttebehov. Sådan lød det klokkeklare budskab på et Special Minds-webinar af oplægsholder Betina Gervig Marnow, der er sendiagnosticeret med...
De specialiserede uddannelsestilbud har brug for spotlight
Special Minds er med på Ligeværds uddannelsesmesse 24.09 i Aarhus, og afdelingsleder Kamille Ebbe understreger vigtigheden af, at der i dag er synlighed om uddannelsestilbuddene for unge med særlige behov Er man ung med en diagnose eller særlige psykiske og sociale...
De cykler sig tættere på job
Special Minds i Silkeborg har succes med at bruge naturen, e-mountainbikes og uvante rammer som træningsbane hen mod job og uddannelse. 19-årige Samuel var forleden i cykelsadlen for første gang i fire år. - Det var slingrende. Men jeg vænnede mig hurtigt til det, da...
Nyt HF-tilbud til unge med diagnoser sendte bud efter Special Minds
To medarbejdere fra Special Minds stod for workshop om autisme, da Th. Langs HF & VUC i Silkeborg varmede op til helt ny ungdomsuddannelse
Kom med på online-besøg
Hos Special Minds i både Aalborg, Aarhus, Silkeborg og Kolding har vi normalt besøg flere gange om ugen af unge med autisme og deres forældre. De er nysgerrige på vores sted, og hvad vi kan tilbyde af uddannelses- og beskæftigelsesrettede forløb.
Book en rundvisning nu
Vi ved, at mange unge med autismeprofil og deres forældre har ventet utålmodigt på genåbning, så de kan få styr på fremtidsplanerne. Nu er der godt nyt.
Seneste kommentarer