Nadia Bødker og Kåre Jespersen, der begge er ansat hos Special Minds IT i kraft af deres ekstraordinære evner, glæder sig over, at man i DR’s ”De skjulte talenter” også får vist, de udfordringer, som de har for at trives
– Jeg kan godt være lidt nervøs for Rain Man-billedet.
Sådan siger Kåre Jespersen, der har autismeprofil og er ansat hos Special Minds IT om det autismebillede, som de seneste uger er kommet ud i de danske tv-stuer gennem den populære DR-dokumentar ”De skjulte talenter”.
Når det er sagt, så glæder han sig over, at autisme-virkeligheden får så stor opmærksomhed i mediebilledet – og ikke mindst over, at nuancerne også er med.
– Programmet viser mennesker med geniale evner, men også at vi har enormt svært ved at fungere på et arbejdsmarked, siger Kåre Jespersen.
Hans IT-kollega Nadia Bødker er på linje med ham og taler om de såkaldte savante evner; ekstraordinære evner til fx at se alle detaljer i et billede eller huske enormt lange talrækker som eksempelvis tallet Pi’s decimaler.
– Man anslår, at mens det er under en promille af den almene befolkning, som har savante evner, så er det op til 10 procent af mennesker med autisme. På tv ser vi de savante, siger Nadia Bødker.
Det arbejde, som kræver et stort detaljefokus, høj koncentration og en evne til spotte de mindste afvigelser passer til os. Jeg bliver ikke træt selv om jeg skal sidde med den samme opgave 5-6 timer dagligt et år i træk.
Kåre Jespersen
Talent kræver støtte
De to IT-konsulenter ved godt, at de har specielle evner inden for deres interesseområder, og de dermed også kan bidrage med særlige IT-kompetencer. Men de er samtidig meget bevidste om, at de kræver de rette rammer for at fungere.
– For mennesker med autisme kræver det støtte udefra at få evnerne koblet til et arbejdsmarked. I det lys synes jeg, programmerne er vigtige, da det giver erhvervsfolk et indtryk af, hvad der skal til, for at vi kan fungere, siger Kåre Jespersen.
Nadia Bødker indskyder:
– Vi bruger meget energi på at tolke på information og forstå de sociale spilleregler. Derfor er det vigtigt, at arbejdsgivere er meget tydelige med normer og forventninger. Og så skal man være hudløst ærlig overfor medarbejdere med autisme. Vi forstår ikke budskaber, der er pakket ind, og hvor der er skjulte hentydninger eller en kritik bliver afleveret som ”her er noget at arbejde med.” Er der kritik, så sig det!
Er blevet hevet op
De har begge to gennem tidligere jobs været derude, hvor de var ved at kollapse.
– Jeg var nået til et punkt, hvor jeg havde meldt mig helt ud og levede i social isolation, siger Kåre Jespersen, der udover sin autismediagnose også har kæmpet med social angst.
– Gennem jobbet her har jeg fået struktur, og det giver ro og selvværd til mit liv at have det her arbejde.
Nadia Bødker har tidligere brændt ud i sine ansættelser. Nu oplever hun at være et sted, hvor de ved, hvad der skal til, for at hun hænger sammen.
– Jeg har undgået en sygemelding her, selv om jeg har været gennem en periode med stress og depression udløst af nogle hjemlige faktorer. Det er altafgørende for mig, at jeg mærker lydhørhed, og de er interesserede i at tilpasse rammerne, så jeg fungerer.
Jeg har undgået en sygemelding her, selv om jeg har været gennem en periode med stress og depression udløst af nogle hjemlige faktorer. Det er altafgørende for mig, at jeg mærker lydhørhed, og de er interesserede i at tilpasse rammerne, så jeg fungerer.
Nadia Bødker
Andre ville kede sig ihjel
Og er rammerne på plads, så kan det også være vanskeligt at finde bedre arbejdskraft, fremhæver de begge.
– Kendetegnende for os med autisme er, at vi er meget loyale, og vi søger ikke forandringer, hvis vi trives. Jeg kommer ikke til at kede mig og få brug for en ny type af opgaver, hvis jeg ellers har det godt i mit job.
Nadia, der er gift og mor til en søn og en datter på fire og syv år, genkender til fulde oplevelsen.
– Vi har en meget høj kvalitet på rutine- og systematikopgaver, som ville kvæle andre. I et år var jeg på en stor scanningsopgave med sortering, hvor min mand sagde ’det ville være en straf for mig.’ Jeg nød det.
Hos Special Minds IT løser IT-konsulenterne alt fra omfattende webtilgængelighedstest, it-sikkerhedstest, softwaretest samt digitalisering og scanning af store fysiske arkiver for både offentlige myndigheder og store virksomheder.
– Det arbejde, som kræver et stort detaljefokus, høj koncentration og en evne til spotte de mindste afvigelser passer til os. Jeg bliver ikke træt selv om jeg skal sidde med den samme opgave 5-6 timer dagligt et år i træk, siger Kåre Jespersen.