Nyheder

Hvordan forvalter du din energi?

nov 17, 2020 | Nyheder

Special Minds har stort fokus på det gode arbejdsliv, og det gælder både medarbejdere og de unge, som er i forløb hen mod uddannelse eller job. For begge grupper går vejen til et skole- og arbejdsliv i balance gennem en øget opmærksomhed på, hvad der tager og giver energi

 

”Mange af vores unge forvalter deres energi forkert. Det kan være, at de har brugt alle deres ressourcer, inden de møder ind om morgenen, og så har de brug for at restituere, inden de kan deltage i undervisningen.”

Sådan siger Ditte Husth Andersen, underviser på den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU), der er et tilbud til unge mellem 16 og 25 år. Fælles for de unge på uddannelsen er, at de har en autismeprofil, og derfor er arbejdet med egen energi helt centralt.

”Vores mål er, at eleverne i løbet af uddannelsen får nogle strategier og handlemuligheder, så de ved, hvad de kan gøre i de situationer, der udfordrer dem. Den enkelte elev skal lære at se, hvad det er, der tager energi, så de undgår at komme i nul”, forklarer Ditte Husth Andersen.

Travlhed og overbelastning skal håndteres
Netop trivsel og balance i både skoleliv og arbejdsliv står højt på dagsordenen i Special Minds.

For nylig var alle medarbejdere inviteret til foredrag med psykolog Karin Bisgaard, der fortalte om mental sundhed og trivsel på arbejdspladsen. Karin Bisgaard fremhævede især pausen som helt afgørende for, at vi kan levere en høj stabil indsats på jobbet. Med andre ord skal vi, ifølge psykologen, huske at tage en timeout selv i travle perioder.

For underviser Ditte Husth Andersen var foredraget ”lidt af en øjenåbner”, for nu handlede det også om hende selv og hendes egen forvaltning af energi, arbejdspres og pauser:

”Jeg kender da godt til det at have travlt, når opgaverne hober sig op”, siger hun med et smil og fortsætter:

”Det gælder om at kende sine tegn på overbelastning, altså hvordan man reagerer på travlhed. Når symptomerne viser sig, er man nødt til at gøre noget ved det. Ellers risikerer du, at det fortsætter på hjemmefronten”, siger Ditte Husth Andersen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arbejdsliv og privatliv
Prioritering af ’egen tid’ er også vigtig for kollega Taus Jørgensen, der er softwareudvikler i fleksjob på Special Minds IT.

”Men jeg er meget mere end mit arbejdsliv,” fortæller han.

”Arbejdet fylder kun en tredjedel af mit liv. Fritiden er min egen, og jeg har masser af tid til at lave noget andet end mine arbejdsopgaver,” siger Taus Jørgensen, der ligesom mange af sine kolleger i IT-virksomheden har autismeprofil.

Sin fritid bruger han blandt andet på at male. Men han kender også til mennesker, der gladeligt arbejder over, og som i høj grad identificerer sig med deres arbejde.

”Hvis fokus er for meget på arbejdsopgaverne, så glemmer de alt andet. Arbejdsgiveren er måske glad, men burde i stedet sige: Tænk også på dig selv!,” fortæller Taus Jørgensen for at understrege, at man først og fremmest skal definere sig som menneske.

Undgå forstyrrelser
Hans kollega i Special Minds IT Mike Louis Griebel er god til at huske sine pauser, men det er ikke altid, han får slappet af. Det kan være nyhedsstrømmen, der forstyrrer, selvom han prøver at begrænse det.

”Jeg har været nødt til at afinstallere Facebook på min telefon. Der kom hele tiden beskeder. Det kunne jeg slet ikke håndtere. Det var umuligt at holde sig fra,” siger Mike Louis Griebel.

”Jeg slapper faktisk bedst af, når jeg går hen og henter min kaffe”, siger han.

Kaffepausen er et afbræk fra arbejdsopgaverne med både bevægelse og socialt samvær med kollegerne, hvor der også er tid til en sjov bemærkning.

I fritiden er der mere fart på. Her træner Mike Louis Griebel til et marathon:

”Jeg kan godt lide at løbe langt. Jeg kan lide stilheden, og så dét at jeg ikke skal spekulere på andet end at sætte den ene fod foran den anden. For mig er det den bedste ting at gøre.”

Leder med opfordring
Kamille Ebbe, leder hos Special Minds, har en stor opmærksomhed mod både medarbejdere og unges energikar.

“For vores unge er noget af det vigtigste, at de lærer at forstå og forvalte deres ressourcer, så de bruger dem rigtigt og ikke brænder ud. Vi kan kun vise dem vejen ved selv at have en rimelig kontakt med egne balancer og forståelse for, hvordan det er, at man bruger sin energi rigtigt”, siger Kamille Ebbe.

Er STU noget for dig?

Du er velkommen til at kontakte os for at finde ud af, hvordan vi kan skabe et STU-forløb, som passer til dig og dine ønsker.

Kamille Ebbe
Afdelingsleder
Special Minds Aarhus

Tlf. 3084 4813

Mail kbb@specialminds.dk

Se flere nyheder