Nyheder

”Jeg har høje forventninger til potentialet hos hver enkelt”

jan 14, 2022 | Ikke kategoriseret

Laila Fiil, ny afdelingsleder Special Minds Kolding, glæder sig til at være med til at gøre unge og voksne med autisme klar til at blive værdifulde medarbejdere ude i virksomhederne

Laila Fiil lægger ikke skjul på, at det er lidt af en drøm, der er gået i opfyldelse for hende, at hun nu kan kalde sig ny afdelingsleder hos Special Minds Kolding.

– At blive en del af Special Minds og et tilbud, hvor der arbejdes så individuelt og med så mange autisme-kompetencer samlet, synes jeg er helt fantastisk, siger Laila Fiil, som de seneste syv år har været leder af Centerafdelingen ved Tåsingeskolen i Svendborg Kommune, hvor der også var mange elever med autismeprofil.

Hun er ambitiøs på autismeområdets vegne.

– Jeg har høje forventninger til potentialet hos hver enkelt, og jeg ved, at vi hos Special Minds har de særlige faglige kompetencer, der skal til, for at forløse det potentiale, siger Laila Fiil.

Ud af kassetænkning

Den nye leder af Kolding-afdelingen arbejdede i Centerafdelingen med elever, som havde behov for et specialiseret tilbud. Men for ofte har hun stået med frustrationer, når der fra kommunalt hold  ikke har været mulighed for at sende unge med særlige behov videre til de specialiserede tilbud, som de reelt har haft brug for efter endt udskoling.

– En del unge med autisme eller lignende profil har brug for et tilbud, som er specifikt autismerettet. Det er ikke alle, som partout kan hoppe videre på en almindelig ungdomsuddannelse eller en bred STU, siger Laila Fiil og fortsætter:

– Her hos Special Minds er der et udtalt fokus på den enkeltes ressourcer. Hvor vi i det kommunale bruger mange kræfter på at beskrive alt det, som den enkelte ikke kan for at visitere til den rette hjælp, så er omdrejningspunktet hos os at få den enkeltes kompetencer frem i lyset.

Laila Fiil afdelingsleder Kolding

En del unge med autisme eller lignende profil har brug for et tilbud, som er specifikt autismerettet. Det er ikke alle, som partout kan hoppe videre på en almindelig ungdomsuddannelse eller en bred STU.

Laila Fiil

Gaven til virksomhederne

Laila Fiil er trådt ind i en afdeling, som gennem årene har haft stor succes med at skabe jobåbninger for unge med autisme, ligesom afdelingen også selv skaber IT-jobs, bl.a. i det anerkendte IT-partnerskab med Kolding Kommune og virksomheden Refurb, hvor brugte computere bliver genanvendt. Endnu flere autisme-jobs står højt på hendes agenda.

– Mennesker med autisme har indiskutabelt så mange kompetencer, at de er en gave for landets virksomheder, som i forvejen mangler arbejdskraft. Men det er også medarbejdere, som har brug for hjælp til, hvordan de får indrettet deres job med de rette strukturer, siger Laila Fiil.

Her og nu er den nye afdelingsleder godt i gang med at lære elever, kandidater og samarbejdspartnere godt at kende. Hun nyder, at hun er trådt ind i en stærk Special Minds-organisation med tre andre afdelinger i Aarhus, Silkeborg og Aalborg.

– Jeg brænder for autismeområdet, og jeg kan se, at vi med vores STU og øvrige uddannelses- og beskæftigelsesrettede forløb kan give mennesker med autisme det rygstød, som gør, at de lykkes i job.

Se flere nyheder