STU

Joakim er kassemester i Vækstpark for Socialøkonomi

For et halvt år siden afsluttede Joakim sin STU-uddannelse hos Special Minds i Aarhus. Et praktikforløb gjorde det tydeligt, at han ikke kunne begå sig på en almindelig arbejdsplads, og kommunen har tildelt ham førtidspension. Men i Vækstpark for Socialøkonomi er Joakim i skånejob og står som et dagligt samlingspunkt

De færreste er i tvivl om, hvem Joakim er i Vækstpark for Socialøkonomi, som er et kontorfællesskab for virksomheder i Aarhus med en social og bæredygtig profil. Ikke blot får man øje på hans glade ansigt, han betjener også alle dem, der hver dag kommer og køber deres frokost i Vækstparkens kantine. 

– Jeg skal ud at snakke med folk, ellers går jeg fra forstanden, siger Joakim, der har autismeprofil og som efter STU-uddannelse og afklaringsforløb hos Special Minds er blevet tildelt førtidspension.

 – Jeg var i praktikforløb i Føtex, og de troede ikke, at jeg ville blive i stand til at bestride et almindeligt fuldtidsjob. Når jeg er færdig med en opgave, kan jeg ikke finde ud af at gå i gang med den næste. Det er på grund af min autisme, siger Joakim.

Job i Vækstparken

I Special Minds arbejder man altid med et helhedsorienteret blik på det enkelte menneske. Og selvom det i Joakims tilfælde er det rette med førtidspension, er det lige så tydeligt, at han for at fungere bedst muligt skal ud at møde mennesker og have noget at stå op til.

– Modsat mange andre med autisme, så er det essentielt for mig at komme ud og snakke med folk. Her kender jeg folkene, og det gør, at jeg fungerer.

Joakim oplever samtidig, at den trygge base gør, at han selv kan tage initiativer, som han normalt ikke har magtet.

– I går begyndte jeg selv på at tømme opvaskeren, da der manglede glas, smiler han.

 Nu selvkørende

For få måneder siden begyndte Joakim at blive lært op i at betjene folk ved kassen. I starten havde han altid en medarbejder ved sin side.

– Nu kører jeg selv, siger Joakim, der også står for at tælle kassen op.

”Her er Joakim”

For Joakim er er det lykken, at førtidspensionen er blevet til et job i form af ’løntilskud til førtidspensionister’.

– Jeg kan bare godt lide at være med til en masse. Jeg har aldrig været genert. Altid har jeg sunget, siger han og fortæller, hvordan han altid sang på gangene på sin gamle skole, Rundhøjskolen.

– ’Her er Joakim’. Folk kendte mig på min sang, smiler han.

 

Autisme og førtidspension

Målet med uddannelses- og beskæftigelsesrettede forløb for unge og voksne med Autisme Spektrum Forstyrrelse er at bane vej til uddannelse og ordinært job. Men for nogle viser et forløb, at førtidspension eller flexjob er den rette løsning.

Læs mere om forløbene hos Special Minds

Er du interesseret i at blive praktikvirksomhed? 

Find kontaktoplysningerne på vores afdelingsledere her.

Special Minds

Gunnar Clausens Vej 68
8260 Viby J

Mail: kbb@specialminds.dk
Tlf: 30 84 48 13