Nyheder

Kørekort i autismevenlige rammer er blevet en succes 

okt 11, 2022 | Nyheder

Special Minds har allieret sig med to kørelærere med autisme-kendskab, og for flere unge er det en lettelse at erhverve sig kørekortet i en sammenhæng, som de er trygge ved 

Special Minds – nu også med muligheden for at tage kørekort!  

 Sådan kan overskriften lyde for det kørekorts-tiltag, som er blandt det seneste års initiativer hos Special Minds. De unge køber kørekortet på helt normal vis, men køreskolen rykker ind hos Special Minds. 

 – For vores unge, som skal have kørekort, er det en stor fordel, at kørelæreren kommer til Special Minds, og teoriundervisningen foregår i en ramme, som de er fortrolige med, siger Sidsel Birk, afdelingsleder Special Minds Silkeborg, der ligesom Special Minds Aarhus har allieret sig med en kørelærer, der låner et undervisningslokale på stedet.  

 Forberedelse på kaos 

Men det er ikke kun den genkendelige ramme, som giver plusser hos de unge. Også det faktum, at kørelæreren har forstand på autisme, er en fordel. 

 – Jeg har selv to voksne børn med autismeprofil, siger Brian Odsgaard, kørelærer og indehaver af køreskolen Trafikant, som er en af de kørelærere, som er rullet ind på matriklen hos Special Minds. Derudover har han tidligere arbejdet seks år som underviser på den autismerettede ungdomsuddannelse AspIT. 

 – Udover den genkendelige ramme til teoriundervisningen, så gælder det om, at hver enkelt bliver hjulpet bedst muligt til at sætte sig ind i bilen, siger Brian Odsgaard, og fortæller om den ekstra dimension, som kan være på spil, når man har autismeprofil og sætter sig bag rattet: 

 – Mange er topstressede, når de kommer ud på vejene. Trafikken er kompleks og foranderlig. At køre gennem det samme kryds fire gange, er fire forskellige oplevelser. Her er det min opgave at skabe ro omkring det. 

– Mange er topstressede, når de kommer ud på vejene. Trafikken er kompleks og foranderlig. At køre gennem det samme kryds fire gange, er fire forskellige oplevelser. Her er det min opgave at skabe ro omkring det. 

Brian Odsgaard, indehaver af køreskolen Trafikant

 Autismen i baggrunden 

Teorilektionerne foregår i mindre hold med 6-8 elever, og der er kun to teorilektioner ad gangen mod de normale fire. Tilsvarende er den praktiske køretid også kun halv tid i stedet for de normale 90 minutter pr. gang. 

 – Når eleverne har trygheden, og de føler sig mødt, når der er noget, som er svært, så oplever jeg, at autismen træder i baggrunden, siger Brian Odsgaard, som allerede har sikret tre Special Minds-elever kørekortet, og de tre næste er på vej. 

Det kører for Mark  

18-årige Mark har nu kørekort, og vejen til jobbet er blevet langt nemmere 

For Mark krævede det ikke den store betænkningstid, da han hørte, at det var muligt at erhverve kørekort, mens han var hos Special Minds. 

 – Det var dejligt nemt, at jeg kunne gøre det herude, hvor jeg går i skole. Og så var vi kun seks på holdet, som gjorde det overskueligt, siger Mark, som er i gang med en STU hos Special Minds.  

 Han har haft Brian Odsgaard som kørelærer, og han lægger ikke skjul på, at det var noget af en udfordring, da han første gang skulle trykke på speeder og kobling. 

– I starten var det grænseoverskridende. Jeg svedte meget den første gang, men jeg fik mere og mere ro

Mark,  STU elev

 – I starten var det grænseoverskridende. Jeg svedte meget den første gang, men jeg fik mere og mere ro, siger Mark, hvis største udfordring har været, at han har svært ved at kende forskel på højre og venstre. 

 – I bilen pegede Brian og viste på den måde, hvad jeg skulle. Men jeg har skullet lære det for at bestå teoriundervisningen, siger Mark. 

 For ham er kørekortet frihed. Han kan låne sin fars bil, når det eksempelvis regner, og han skal til Special Minds. Og under hans praktikforløb hos Fælleden, var kørekortet en  gevinst. 

 – Det gør det bare  nemmere, når jeg selv kan køre og komme frem, siger han. 

Se flere nyheder