Nyheder

Nyt koncept hjælper kommuner med at få borgere med autisme i job

jun 25, 2021 | Nyheder

Special Minds i Kolding kommer nu kommunerne i det sydjyske og Trekantområdet til undsætning med lokale nålestiksindsatser, der skal bane vej for det helt rette match mellem borger og virksomhed

Gennem snart 20 år har Special Minds i Kolding med succes skabt uddannelses- og jobrettede forløb for unge med autismeprofil og hjulpet dem ud på jobmarkedet.

Succesen er en væsentlig årsag til, at den socialøkonomiske virksomhed i Kolding bliver brugt af flere kommuner til ikke blot uddannelses- og jobrettede forløb, men også til rådgivning om, hvordan der bedst skabes det rette jobmatch mellem mennesker med autismeprofil og virksomheder.

Hos Special Minds Kolding styrker man nu indsatsen i forhold til flere kommuner i det sydjyske. Borgere med autismeprofil skal ikke længere nødvendigvis transportere sig til adressen i Kolding. Med lanceringen af et helt nyt nålestiks-koncept rykker den jobrettede indsats direkte ind i den enkelte kommune.  Konceptet hedder Jobparat On Location.

– Vi vil gerne medvirke til, at vores succes med at få mennesker med autisme i job eller uddannelse, kommer ud og virker i kommunerne og virksomhederne. Og vi er samtidig ikke i tvivl om, at vejen går gennem lokalt forankrede indsatser, siger Bente Nielsen, faglig leder, Special Minds.

– Gennem de seneste år har vi oplevet en stigende efterspørgsel fra kommuner på at få vores kompetencer tættere på. Det kan vi på den her måde – og for nogle borgere med autisme er det en hjælp at slippe for den daglige transport, ligesom det også er en væsentlig besparelse for den enkelte kommune, fortsætter hun.

{

Vi vil gerne medvirke til, at vores succes med at få mennesker med autisme i job eller uddannelse, kommer ud og virker i kommunerne og virksomhederne. Og vi er samtidig ikke i tvivl om, at vejen går gennem lokalt forankrede indsatser

Bente Nielsen, faglig leder, Specialminds

Store forventninger

Hos Special Minds ser man jobmæssige perspektiver i det nye koncept.

– Udover at borgerne slipper for at bruge tid på transport, så foretager vi også en nøje afdækning af den enkelte borgers forudsætninger og kompetencer med det klare mål at finde et virksomhedsmatch i det nære erhvervsliv, siger Bente Nielsen, der har store forventninger til indsatserne.

– Vi stiller hver gang med et hold af kompetenceudviklere, som er specialiserede i autisme og i kortlægning af kompetencer og barrierer.

Kommunal gevinst

Indsatserne munder alle ud i en afrapportering og handlingsplan, som sagsbehandleren og borgeren i fællesskab kan bruge med henblik på at finde job eller uddannelse.

I mange tilfælde kan Special Minds pege på konkrete virksomheder, der er oplagte til jobmatch, ligesom den socialøkonomiske virksomhed, der driver en it-shop med istandsættelse og salg af brugt it-udstyr, også selv kan tilbyde jobforløb.

– Fleksibilitet og nærhed er nøgleordene for jobkonceptet, som jeg er sikker på, bliver en kæmpe gevinst for kommunerne, slutter Bente Nielsen.

Bente Nielsen portræt
{

Udover at borgerne slipper for at bruge tid på transport, så foretager vi også en nøje afdækning af den enkelte borgers forudsætninger og kompetencer med det klare mål at finde et virksomhedsmatch i det nære erhvervsliv.

Bente Nielsen, faglig leder, Specialminds

Se flere nyheder