Nyheder

Opfordring: ”I skal tilegne jer en generel viden om autisme”

nov 5, 2020 | Nyheder

Mennesker med autisme kan integreres på arbejdsmarkedet, men det kræver indsigt og gode rammer, der passer til den enkeltes støttebehov. Sådan lød det klokkeklare budskab på et Special Minds-webinar af oplægsholder Betina Gervig Marnow, der er sendiagnosticeret med autisme

 

”Jeg har haft 30 år med kaos, nederlag, sygdom og opgivenhed”, fortæller Betina Gervig Marnow.

Først som 41 årig fik hun autismediagnosen Aspergers Syndrom, og med den fulgte en ny forståelse for et uddannelses- og arbejdsliv, der har været brolagt med nederlag og bristede ambitioner.

”Jeg giver ikke længere mig selv skylden for de ting, der er sket. Nu har jeg en diagnose, og så kan jeg tilgive mig selv. For der har været en årsag til, at det er gået, som det gik, siger Betina Gervig Marnow.

På Special Minds deler hun sine erfaringer med foredraget ”Jeg er også noget værd på arbejdsmarkedet”. Tilhørerne er over hundrede job- og virksomhedskonsulenter, UU-vejledere og socialrådgivere, som får nogle helt konkrete anbefalinger til deres arbejde med borgere med autisme.

Et handicap med fordomme
”Autisme er et usynligt handicap. Jeg ser helt almindelig ud, og jeg kan rigtig mange ting. Men jeg kan ikke gøre det i særlig lang tid, og så tror nogle, at jeg er doven,” fortæller Betina Gervig Marnow.

Men selvom hun er autist, har hun stadigvæk ambitioner og et stort ønske om at være på arbejdsmarkedet. Rammerne skal bare være i orden. Derfor har Betina Gervig Marnow en opfordring til de fagpersoner og arbejdsgivere, der tager imod mennesker med autisme:

”I skal tilegne jer en generel viden om autisme, så I ved, hvad I har med at gøre. Og så skal I møde det enkelte menneske med tillid og nysgerrighed. I skal lytte til, hvad personen fortæller om sit særlige behov for støtte, og I skal tage det alvorligt”.

{

”Man skal finde ud af, hvad der tænder borgeren, og få dem til at fortælle om det.

Bettina Gervig Marnow

Erfaringer skal bruges
Den helt store udfordring er, at Betina Gervig Marnow, som mange andre med autisme, har svært ved at forestille sig, hvordan hun vil håndtere en ny situation:

”Min forestillingsevne er nærmest ikke eksisterende. Det gør det ekstra svært at vælge livsretning. Jeg mærker ikke min egen begrænsning, og jeg har svært ved at gennemskue, hvad jeg får sagt ja til”.

Andre kan reagere med kravafvisende adfærd ved at sige nej til det meste. Derfor vil Betina Gervig Marnow have personalet i jobcentre og kommuner til at spørge mere ind til borgerens hidtidige erfaringer. Fortidens op- og nedture kan nemlig hjælpe personalet til at blive klogere på, hvilke valg der fremover kan være de bedste for den enkelte borger.

Brug borgerens særinteresse
Betina Gervig Marnow ved godt, at mødet med autister kan være en vanskelig opgave:

”Samtalen kan være svær, for nogle siger ikke ret meget,” fortæller hun.

En hjælp kan være at få borgeren til at fortælle om sine særinteresser. Mange mennesker med autisme har noget, som de er særligt interesserede i eller er særligt gode til. Det kan fx være viden om dyr, tal eller det at være god til at tegne.

”Man skal finde ud af, hvad der tænder borgeren, og få dem til at fortælle om det. Det kan være en god måde at få åbnet for en dialog, og derfor er det værd at bruge tid på,” pointerer Betina Gervig Marnow.

Hun foreslår desuden, at fagpersonalet finder et jobtilbud, der rummer en flig af særinteressen, fordi det giver større mulighed for, at borgeren vil trives.

Gode råd til den autismevenlige arbejdsplads

  • Ansættelse på deltid
  • Demonstration af arbejdsopgaver
  • Skriftlige arbejdsplaner
  • Gentagelsesopgaver
  • Pauserum
  • Afskærmning for lys og lyde
  • Hjemmearbejdsdage
  • Hjælpemidler efter behov
  • Meningsfuldhed
  • Venlige og hjælpsomme mennesker

 

Et meningsfuldt arbejdsliv
Selv har Betina Gervig Marnow haft et arbejdsliv med mange skift og en oplevelse af, at hun slet ikke var noget værd på arbejdsmarkedet. Hun har oprindeligt arbejdet som folkeskolelærer, men jobbet med mange børn og et højt støjniveau var ikke noget for hende. Efter flere forsøg som speciallærer, dagplejer og postbud samt ansættelser på gartneri, tankstation, fabrik og brugs er hun i dag landet i et fleksjob som kommunikationskonsulent.

Det fungerer til gengæld godt. Betina Gervig Marnow føler sig som en værdsat medarbejder. Hun får den støtte, hun har behov for, og så bruger hun sin særinteresse for ord, sætninger, sprog og grammatik:

”Det er fantastisk. Jeg har mulighed for at bruge det særlige, jeg kan. Jeg bruger mit intellekt, og der er brug for mig. For første gang i mit arbejdsliv er jeg fortrøstningsfuld og spændt på fremtiden”.

 

 

 

 

 

 

 

Om Betina

Betina Gervig Marnow har i 2018 udgivet bogen ”Stemmer fra Venus”, der handler om hendes liv med autisme. Hun har også lavet en podcast af samme navn, som kan høres på Spotify.

Læs mere på stemmerfravenus.dk

Se flere nyheder