Nyheder

Små fleksjobs kan gøre en stor forskel i virksomhedens daglige drift

mar 1, 2021 | Nyheder

Special Minds har succes med ansættelse af medarbejdere på særlige vilkår, der med glæde løser en bred vifte af praktiske opgaver. – Virksomheder bør generelt få øjnene op for fleksjobbernes potentiale, lyder meldingen

Som fastansat medarbejder med et specifikt arbejdsområde er det ikke altid, at man lægger mærke til de utallige småpraktiske opgaver, som melder sig i løbet af en arbejdsdag: Klargøring til morgenmad, kaffebrygning, den ugentlige rensning af kaffemaskinen, oprydning, borde som skal tørres af efter morgenmad og frokost, blomstervanding, varebestilling osv.

Ofte tages det som en selvfølge, at det er noget, som alle bidrager til at løse, og mange kan nikke genkendende til, at det så ikke altid bliver gjort. Og faktum er, at der ofte gemmer sig oversete fleksjobs i virksomhedens daglige drift – små fleksjobs, som gør en stor forskel for såvel virksomheden som fleksjobberen.

– Virksomheder bør generelt få øjnene op for fleksjobbernes potentiale, siger Sidsel Birk, afdelingsleder i Special Minds, der gennem individuelt tilrettelagte forløb for mennesker med autisme, baner vej for enten uddannelse eller beskæftigelse. Hun fortsætter:

– Hvis man som virksomhed kigger åbent og undersøgende på, hvordan den daglige drift er skruet sammen, så vil det i langt de fleste tilfælde vise sig, at man med fordel kan ansætte en fleksjobber – eller en anden ansættelse på særlige vilkår – nogle timer om ugen til at tage sig af nogle af de opgaver, som i bund og grund frarøver tid fra de øvrige medarbejdere. Og de opgaver, som andre nemt kan blive trætte af, kan sagtens vise sig at være et meningsfuldt arbejde for en fleksjobber.

{

Vores fleksjobbere elsker klar struktur og faste rutiner, og det sikrer for os en stor pålidelighed i løsningen af opgaver.

Sidsel Birk

Mere end idealisme

Hos Special Minds, som har afdelinger i Aarhus, Kolding, Silkeborg og Aalborg, er man således yderst bevidst om at skabe meningsfyldte jobs på særlige vilkår, der kan virke som inspiration for andre virksomheder. Alene i Silkeborg er der en fleksjobber ansat i køkkenet, en anden tager sig af rengøring, en tredje sørger for blomster og håndsprit. Sidsel Birk understreger, at fleksjobsene ikke kun hviler på idealisme.

– Jeg synes, det er fuldstændig fair, at man som virksomhed ikke kun ser på, hvordan man kan støtte op om det rummelige arbejdsmarked ved at ansætte folk i fleksjob eller på andre vilkår, men også kigger helt lavpraktisk på, hvordan disse jobs kan skabe en konkret nytteværdi i den almindelige drift. Medarbejdere ansat på særlige vilkår har ofte nogle udfordringer, men tit også nogle særlige kompetencer.

Sidsel Birk fremhæver som eksempel, at de fleksjobbere, som lige nu er ansat i Special Minds i Silkeborg, har en autismeprofil.

– Vores fleksjobbere elsker klar struktur og faste rutiner, og det sikrer for os en stor pålidelighed i løsningen af opgaver, siger Sidsel Birk.

36 er i ansat i Special Minds på særlige vilkår

Hos Special Minds i Silkeborg, Aarhus, Kolding og Aalborg har man hele tiden øje for, hvornår der er mulighed for at ansætte medarbejdere på særlige vilkår. Antal medarbejdere på særlige vilkår i de fire afdelinger:

Silkeborg:

4

Aalborg:

2

Kolding:

11

Aarhus:

21

Jeg bliver værdsat 

En af dem, som er ansat i fleksjob hos Special Minds, er Kirsten Frostholm, som arbejder 10 timer om ugen som servicemedarbejder. Et arbejde, hvor hun omsider føler, at hun er faldet til.

– Jeg føler mig vældig godt tilpas hos Special Minds, og jeg føler samtidig, at jeg gør en forskel, som bliver værdsat, siger Kirsten Frostholm, som gennem mange år har kæmpet med massiv angst og tilbagevendende depressioner, som har gjort det vanskeligt at være på arbejdsplads.

– Hos Special Minds er der ingen, som ser skævt til én, fordi man gerne vil sidde for sig selv under frokosten. Det er okay at være asocial, fortæller Kirsten Frostholm, der samtidig har fået frihed til selv at administrere sine arbejdsopgaver.

– Så længe det er godt, dét, jeg laver, og det er dét, griner hun og tilføjer:

– Selvom jeg arbejder meget for mig selv, så føler jeg mig alligevel som en del af teamet, og når jeg indimellem får nogle af de unge ned i køkkenet, gør jeg meget ud af at give dem plads til at være præcis, som de er.

Se flere nyheder