Nyheder

Ung med autisme er blevet storkøkkenets problemknuser

mar 18, 2021 | Nyheder

Jyske Storkøkkens ansættelse af ung med autisme er en styrkelse af webshoppen. Nu overvejer Jyske Storkøkken at hente yderligere en ung hos Special Minds

Indimellem sker det, at Anne Kathrine Holm, marketing- og websansvarlig hos Jyske Storkøkken i Silkeborg, står med nogle tekniske udfordringer, som hun normalvis selv skulle have brugt en masse tid på at få løst eller sendt videre til en ekstern it-udvikler.

I dag griber hun blot fat i 24-årige Jacob, der er en ung med autisme, som har nogle særlige kompetencer, når det gælder fokus og koncentration.

– Jacob er en virkelig stærk problemknuser. Når jeg præsenterer ham for et problem, bruger han lidt tid på at google og rode med nogle forskellige ting, indtil han har fundet ud af, hvad problemet drejer sig om, og så kan jeg sende det videre til vores udvikler, fortæller Anne Kathrine Holm.

Fulgt til dørs

Jyske Storkøkken er en af de helt store leverandører af alverdens former for udstyr til netop storkøkkener. Omdrejningspunktet er en webshop i rivende udvikling, hvilket kræver konstant overvågenhed og finjustering. Og det var her, at Jyske Storkøkken gennem jobcentret for godt et halvt år siden greb fat i Special Minds i Silkeborg, der hjælper unge med autisme i enten uddannelse eller job.

Jacob blev introduceret, hvorefter han hjemme i Special Minds blev klædt på til at kunne bruge den webplatform, som Jyske Storkøkken benytter. Da han var klar til at begynde, havde han sin kontaktperson med de første gange.

– Special Minds har været virkelig gode til at følge Jacob til dørs og få ham godt integreret. Han er ikke den, der af sig selv siger, hvis der er noget, som ikke fungerer, så det gjorde hans kontaktperson, så vi hurtigt fik etableret de rammer, som Jacob havde brug for. Siden har det kørt upåklageligt, siger Anne Kathrine Holm.

{

Jacob er en virkelig stærk problemknuser. Når jeg præsenterer ham for et problem, bruger han lidt tid på at google og rode med nogle forskellige ting, indtil han har fundet ud af, hvad problemet drejer sig om, og så kan jeg sende det videre til vores udvikler

Anne Kathrine Holm

Masser af humor

I dag arbejder Jacob to dage om ugen i Jyske Storkøkken med blandt andet tilretning og opdatering af produkter.

– Han udfylder informationerne og sætter dem ind i Excel, så det for mig blot er at lægge dem på hjemmesiden. Arbejdsopgaverne kan være meget tidskrævende, men de ligger rigtig godt til Jacob, som er god til at holde fokus. Derudover har han helt særlige evner til at løse it-udfordringer, hvor jeg førhen er stødt på grund eller har haft brug for at kalde på ekstern assistance, siger Anne Kathrine Holm, der samtidig trives fint med, at det er nødvendigt at tage visse hensyn til Jacobs autisme.

– Opgaverne skal helst struktureres på en bestemt måde, for Jacob har det ikke så godt med at skulle gå til og fra. Han er meget fordybet, og derfor er det vigtigt, at han kan løse en opgave på én dag, for ellers har han svært ved at slippe arbejdet, når han går hjem. På den måde er der en vis forberedelse af selve opgaverne, men når først han er sat i gang, er han fuldstændig selvkørende, fortæller Anne Kathrine Holm, som samtidig er blevet positivt overrasket over, hvad Jacob bidrager med rent socialt.

– Vi havde hørt, at mennesker med autisme gerne vil være for sig selv, og at de kan have det svært med humor og sarkasme. Men Jacob har masser af humor, og han er også en del af det sociale fællesskab – også selvom han godt kan lide at holde nogle af pauserne for sig selv, siger Anne Kathrine Holm, der oplyser, at Jyske Storkøkken nu overvejer at tilknytte endnu en ung fra Special Minds.

Se flere nyheder