Den internationalt anerkendte psykolog og hjerneforsker Simon Baron Cohen vil slå et slag for autismens bidrag til menneskeheden. Hos Special Minds udmønter budskaberne sig hver dag i konkret handling
”Budskabet her er, at vi skal se efter autisternes styrker og ikke deres handicap.”
Sådan faldt ordene den 19. februar i år i DR2’s Deadline. Manden bag budskabet var den verdenskendte britiske psykolog og hjerneforsker Simon Baron Cohen, professor ved universitetet i Cambridge. Han turnerer i disse år rundt med det væsentlige synspunkt, at samfundet slet ikke ville se ud, som det gør i dag, hvis ikke det blandt andet var for bidraget fra mennesker med autisme.
Simon Baron Cohen fremhæver således, at mennesker med autisme ofte har vist sig i stand til at løse såvel komplekse som kreative problemstillinger og forstå systemer og bearbejde oplysninger i et tempo, som de færreste andre kan matche.
”Autisme fører ikke kun til handicap, men også til evner,” påpegede Simon Baron Cohen, som i den sammenhæng understregede det uacceptable faktum, at mennesker med autisme i overvejende grad står udenfor arbejdsmarkedet, fordi deres udfordringer af mange stadig betragtes som en psykisk sygdom. Simon Baron Cohen er også involveret i forskning, hvor man søger at identificere gener, der er impliceret i udviklingen af autisme. Nogle opfatter denne forskning som kontroversiel.
Dét, som jeg glæder mig over, er, at Simon Baron Cohen slår til lyd for, at mangfoldighed og diversitet er med til at skabe et godt samfund. Og her melder mennesker med autisme sig som en ofte overset resurse.
Kamille Ebbe, afdelingsleder, Special Minds
Overset resurse
Ordene fra den britiske stjerneforsker har skabt begejstring hos Special Minds, som med forskellige indsatser hjælper unge og voksne med autisme i uddannelse og beskæftigelse.
– Dét, som jeg glæder mig over, er, at Simon Baron Cohen slår til lyd for, at mangfoldighed og diversitet er med til at skabe et godt samfund. Og her melder mennesker med autisme sig som en ofte overset resurse, siger Kamille Ebbe, afdelingsleder, Special Minds og fremhæver, hvordan man i afdelingen Special Minds IT formår at bringe de helt særlige kompetencer, som kendetegner afdelingens IT-konsulenter, der alle har en autismeprofil, ud til helt almindelige virksomheder.
– IT-konsulenterne er i kraft af deres autismeprofil i stand til at håndtere enorme mængder data med en høj kvalitetssikkerhed, og det er evner, som mange virksomheder efterspørger. Men virksomhederne skal gøres opmærksom på, at disse kompetencer findes, og virksomhederne skal samtidig klædes på til at tage imod mennesker med autisme.
Virksomheder skal støttes
Derved berører Kamille Ebbe en anden af de pointer, som Simon Baron Cohen fremkommer med, nemlig at samfundet går glip af nogle enestående evner, når mennesker med autismeprofil bliver sat ud på et sidespor.
– Det er et fortløbende fokuspunkt at åbne virksomheders øjne for, hvad mennesker med autisme rent faktisk kan bidrage med, og derudover skal vi hjælpe virksomhederne med at skabe de rammer, som gør, at et menneske med autisme kan fokusere på opgaven, slutter hun.