Arbejdsevneafklaring

”Jeg har været heldig med mit forløb”

27-årige Kenneth Møller Andersen fra Aarhus troede, han skulle være astrofysiker. Men en svær depression og efterfølgende udredning for Autisme Spektrum Forstyrrelse slog ham ud af kurs. En effektiv kommunal indsats har imidlertid betydet, at han hurtigt har fundet sin plads på arbejdsmarkedet hos Special Minds

I dag står der ’digitaliseringsekspert’ på Kenneth Møller Andersens visitkort. Han er netop trådt ind i Special Minds’ IT-konsulentteam og hjælper både private og offentlige virksomheder med komplekse og krævende digitaliseringsopgaver.

”Det betyder meget for mig, at det jeg laver, har en nyttevirkning. Der er kunder, som får skabt bedre løsninger, når vi eksempelvis digitaliserer arkivet,” siger 27-årige Kenneth Møller Andersen fra Aarhus.

For en måned siden blev han ansat i flexjob i Special Minds, foreløbig med 16 timer om ugen, og jobbet har skabt en kæmpe forandring.

”Nu er jeg i en erhvervskontekst. Det betyder, at jeg bidrager til samfundet i stedet for at suge penge ud af det,” siger Kenneth Møller Andersen.

Astrofysikken og koldbøtten

Han har også prøvet det modsatte; at føle sig ikke-bidragende. I 2013 måtte Kenneth droppe ud af universitetet, da han næsten stod med sin bachelor og kunne skimte en fremtid som astrofysiker. Psyken væltede ham omkuld: en flerårig svær depression, efterfølgende udredning for Autisme Spektrum Forstyrrelse med diagnosen Aspergers Syndrom, indskrivning på psykiatrisk hospital med medicinering og terapiforløb blev hans hverdag.

Kenneth Møller Andersen er gift med Lilian, som om et halvt år er færdiguddannet teolog. Sammen har de sønnen Elias på 6 år. Det har været en flerårig kamp for Kenneth Møller Andersen at finde tilbage til sine ressourcer.

”Jeg havde i flere år ikke ressourcer til at fungere på arbejdsmarkedet,” siger Kenneth Møller Andersen.

Digitaliseringsspecialist Kenneth Møller Andersen, Special Minds

Jeg har en oplevelse af, at jeg passer godt ind her. Opgaverne er interessante og meningsfulde. Samtidig er der en god lydhørhed og rummelighed, så jeg fx kan tilpasse mine mødetidspunkter i forhold til min bostøtte

Fart på processen

Men i 2018 fik Kenneth sit gennembrud. Hans sagsbehandlere og han vurderede i fællesskab, at han ville profitere af et afklarings- og udviklingsforløb hos Special Minds. Hurtigt gled Kenneth Møller Andersen over i et praktikforløb, og den arbejdsidentitet, som ellers havde været så langt væk, tonede tydeligere og tydeligere frem. Efter trekvart år fik han flexjob-bevilling, og Kenneth Møller Andersen var mere end parat til at søge en stilling som IT-konsulent i Special Minds’ erhvervsafdeling.

”Jeg har en oplevelse af, at jeg passer godt ind her. Opgaverne er interessante og meningsfulde. Samtidig er der en god lydhørhed og rummelighed, så jeg fx kan tilpasse mine mødetidspunkter i forhold til min bostøtte,” siger Kenneth Møller Andersen og fortsætter:

”Jeg er sensitiv overfor lyde, så det er en stor hjælp for mig, at jeg her må arbejde med headset og kan lytte til min egen musik med et kendt lydbillede.”

Ros til kommunen

Når Kenneth Møller Andersen ser på sit eget forløb, så er han godt klar over, at en af grundene til, at han er lykkedes, har været, at et system har hjulpet ham på vej.

”Jeg har været heldig med mit forløb. Jeg har haft to sagsbehandlere, og de har været lydhøre og hurtige til at skubbe mine ansøgninger gennem systemet, fx til bostøtte og flexjob-bevilling. Det betyder, at jeg ikke er blevet parkeret med de svære ting,” siger han og peger på nok et væsentligt element, som gjorde, at han igen fik greb om livet.

 ”Min søn har været grunden til, at jeg ikke gav op. Selvfølgelig har det også været afsindig hårdt undervejs, men det har hjulpet mig, ligesom min kones støtte også har været uvurderlig,” siger Kenneth Møller Andersen, der har lært at drømme langsomt:

”Jeg vil gerne på sigt have et par timer mere på min arbejdsuge, men jeg er stadig et stykke fra min tidligere kapacitet. Det kommer langsomt. Og så må vi ellers se, hvor livet bringer os hen, når min kone er færdig og skal søge job som præst. Jeg håber, at det bliver i pendlerafstand til Special Minds.”

Special Minds beskæftiger mennesker med autisme eller tilsvarende træk eller hjælper dem videre til job eller uddannelse. Der er hovedafdeling i Aarhus og afdelinger i Aalborg, Silkeborg og Kolding.

 

  • Socialøkonomisk virksomhed, hvor overskuddet bliver brugt til fx at etablere arbejdspladser til udsatte borgere
  • IT Special Minds har 20 IT-konsulenter ansat, alle med autisme eller tilsvarende træk, der bl.a. løser opgaver indenfor softwaretest, analyse og digitalisering.
  • Special Minds havde i 2018 258 borgere igennem forløb (STU, uddannelsesrettede eller beskæftigelsesrettede forløb).

Kontakt en afdeling nær dig og hør nærmere

aila Fiil afdelingsleder Kolding

Aarhus

Du er velkommen til at ringe eller skrive til os for at høre nærmere om, hvad vi kan tilbyde dig.

Kontakt

Lars Raun

Afdelingsleder

Tlf. 26 32 82 10

Mail: lars@specialminds.dk

Gunnar Clausens Vej 68
8260 Viby J

Sidsel Birk portæt

Silkeborg

Du er velkommen til at ringe eller skrive til os for at høre nærmere om, hvad vi kan tilbyde dig.

Kontakt

Sidsel Freja Sindal Birk

Afdelingsleder

Tlf. 51 54 49 37

 Mail: sif@specialminds.dk

Højbovej 1F, st. og 1.
8600 Silkeborg

Tegning af unavngiven kvinde

Kolding

Du er velkommen til at ringe eller skrive til os for at høre nærmere om, hvad vi kan tilbyde dig.

Kontakt

Laila Fiil

Afdelingsleder

Tlf. 28 79 60 41

Mail: lafi@specialminds.dk

Slotsgade 10, 1.
6000 Kolding

Ditte Stern Bach portræt

Aalborg

Du er velkommen til at ringe eller skrive til os for at høre nærmere om, hvad vi kan tilbyde dig.

Kontakt

Ditte Stern Bach

Afdelingsleder

Tlf. 30 84 46 27

Mail: dsb@specialminds.dk

Sofiendalsvej 11
9200 Aalborg

Kamille Ebbe portræt

Special Minds IT

Vores IT virksomhed

Kontakt

Lisette Vilslev

Salgs- og marketingschef

Tlf. 61 70 30 65

Mail: lisv@specialminds.dk