Praktik

”Når jeg arbejder, går mit selvværd op”

18-årige Sander ville se, om han kunne magte at være på en arbejdsplads, og efter en måned på Biblioteket på Dokk1, er troen på egne evner i top

– Jeg ville gerne se, om jeg kunne finde ud af at være på en arbejdsplads, fortæller Sander om sin motivation for at komme i praktik og prøve kræfter med arbejdslivet.

For kort tid siden afsluttede han en måneds praktik på Biblioteket på Dokk1 i Aarhus. Han er vendt tilbage til Special Minds med et smil og øget tiltro på fremtiden.

– Udover at jeg har autisme, så er jeg også ordblind. Jeg er rigtig god til at læse, men har svært ved at skrive, så derfor var jeg  usikker på, hvordan det vil være for mig på et arbejde. Men jeg kunne virkelig godt lide det. Jeg opdagede, at når jeg arbejder, går mit selvværd op. Det stiger, når jeg gør nytte, siger han.

Undgår bremseklodsen
På biblioteket har Sander haft til opgave at finde bøger frem til lånere, og efter halvanden dags oplæring i processen, oplevede han, at han havde godt styr på det.

– Jeg kan  godt lide det praktiske arbejde og det med at flytte ting rundt, siger Sander, der oplevede at få en god hjælp til at finde sig til rette med opgaverne og arbejdsdagen på biblioteket.

For ham er den store udfordring – som en del af hans autisme – at han kan gå i stå med en opgave, når han støder ind i et problem.

– Hvis det for eksempel ikke kører derudad med et regnestykke, så kan jeg få en opbremsning, der gør, at jeg ikke kommer videre. Det er noget, som jeg skal øve mig på. I min praktik oplevede jeg ikke, at det blev et problem.

STU og fremtidsdrømme
Sander er i gang med en Særligt Tilrettelagt Uddannelse (STU) hos Special Minds. Udover at han har et mål om at gennemføre eksamener i de folkeskolefag, som han ikke lykkedes at afslutte, bl.a. dansk, så vil han gennem flere praktikforløb blive klar til uddannelse og job.

– Måske skal jeg være tømrer, men jeg ved endnu ikke, hvordan min fremtid skal se ud. Det vigtige for mig er, at jeg får et arbejde og føler, at jeg gør nytte i samfundet.

– Udover at jeg har autisme, så er jeg også ordblind. Jeg er rigtig god til at læse, men har svært ved at skrive, så derfor var jeg  usikker på, hvordan det vil være for mig på et arbejde. Men jeg kunne virkelig godt lide det. Jeg opdagede, at når jeg arbejder, går mit selvværd op. Det stiger, når jeg gør nytte.

Sander

Praktik-virksomheder ›