ITU

Peg på én i den her verden, der er perfekt!

Mark Kevin Daly driver IT-shoppen Next Data og har uden tøven ansat Casper Klastrup med Aspergers Syndrom, som blev arbejdsparat hos Special Minds i Aalborg. – Casper er en af mine bedste ansatte nogensinde, siger IT-bossen.

Jeg har aldrig været betænkelig ved at ansætte en medarbejder med en diagnose. Det største problem på arbejdsmarkedet er, at vi har en ringe accept af folks forskellighed.

Ingura Daly

Mennesker med psykiske problematikker og diagnoser oplever ofte, at vejen til job er langt mere besværlig end andre. Men ikke hos Next Data i Nørresundby, der sælger og reparerer IT-udstyr og mobiltelefoner. Tværtimod kan en diagnose være et plus.

– Peg på én i den her verden, der er perfekt! Vi har alle noget, vi kæmper med, indleder irske Mark Kevin Daly, der sammen med sin hustru Ingura Daly, der oprindeligt kommer fra Letland, har drevet Next Data i fem år.

For knap to år siden ansatte han 40-årige Casper Klastrup med Aspergers Syndrom i et 16 timers flexjob, og han betegner uden tøven Casper som en af sine bedste medarbejdere nogensinde.

– Jeg havde ingen betænkeligheder, men ville derimod gerne have en af Caspers type. Han passer ind. Vi er et fællesskab her med stor loyalitet overfor hinanden. Her er ikke noget ’mig’, men et ’os’, siger Mark Kevin Daly.

Aldrig betænkelig

Han har selv ADHD, OCD og er ordblind, mens hans hustru har OCD. Diagnoserne har aldrig gjort det vanskeligt for dem at drive forretning. Tilfredse, loyale kunder går ind og ud ad døren i butikken.

– Jeg har aldrig været betænkelig ved at ansætte en medarbejder med en diagnose. Det største problem på arbejdsmarkedet er, at vi har en ringe accept af folks forskellighed, siger Mark Kevin Daly og fortsætter:

– Sådan nogle som Casper Klastrup og jeg stortrives i mindre grupper med folk, men forventningen er ofte, at vi alle skal kunne lide at være sammen med 100 mand på en gang. Du skal aldrig smide mig i et åbent kontorlandskab med 50 andre.

Springbrættet Special Minds

Mens Mark Kevin Daly taler med entusiasme om Casper i baglokalet, hvor it-udstyr repareres, er Casper i frontlinjen ved kunderne i butikken. Han nyder tydeligvis at servicere og have dialog med folk.

– Bare jeg kan komme herud bagved indimellem, når jeg bliver træt, så er det rigtig godt. Jeg kan rigtig godt lide kundekontakten, men det trætter mig også, siger Casper Klastrup.

At han i dag har en hverdag med fast job, havde han for få år siden ingen tiltro til. Fra 2010-2017 var han mere eller mindre isolereret fra verden, og hvor et par operationer i hånden kun forværrede hans fysiske og mentale tilstand. En mentor og virksomhedskonsulent fra Aalborg Kommune fik ham til Special Minds i Aalborg på ITU, som tilbyder uddannelses- og beskæftigelsesrettede forløb for unge og voksne med autisme eller lignende profil.

– Det er ubetinget det bedste, som er sket for mig. Jeg havde, da jeg kom, ingen tro på, at jeg ville komme ud på arbejdsmarkedet, men langsomt blev jeg bygget op, siger Casper Klastrup, der udover et praktikrettet forløb fik skabt sig et socialt liv og stadig har venner fra Special Minds.

Glæder sig til mandag

Hos Next Data er det tydeligt, at Casper har en høj stjerne blandt de i alt syv ansatte, hvor nogle er på deltid.

– Han er god med kunderne, tillidsskabende og en fantastisk personlighed, siger Ingura Daly, der så Casper Klastrup træde op på et nyt niveau, da hun for halvandet år siden blev indlagt en uge på sygehuset.

– Casper mærkede helt af sig selv, at der var brug for noget ekstra fra ham. Han steppede op og trådte i karakter og stod nu i butikken. Det niveau er han blevet på.

Next Data har aldrig oplevet, at det kræver noget særligt at have en som Casper Klastrup med Aspergers Syndrom.

– Bliver han træt eller presset trækker han sig, og det giver vi plads til. Det er ikke anderledes end for os andre. Vi får det her til at fungere uproblematisk i fællesskab og giver hinanden styrke.

Casper nikker og har fra dag ét følt sig accepteret og værdsat.

– Når det er weekend, glæder jeg mig igen til mandag og hverdagen.

Vi må aldrig gøre unge til en metervare

Special Minds i Aalborg har mange unge som Casper Klastrup i forløb, hvor det afgørende er at tilbyde dem et nyt blik på sig selv

Da Casper Klastrup tilbage i 2017 trådte ind ad døren hos Special Minds, havde han meget lidt tiltro til, at han skulle få et værdifuldt liv. I syv år havde han isoleret sig fra verden, og han kunne kun få øje på alt det, han ikke kunne.

Hos Special Minds i Aalborg er en af de vigtigste opgaver at få unge mennesker med autisme til at få øje på deres potentiale og ressourcer.

– Mange har haft en oplevelse af at mislykkes, når de kommer. Fordi autismen i teenageårene gør det svært for dem at følge med i de mange skift og omvæltninger, som præger de år, og hvor det sociale stiller store krav, siger Ditte Stern Bach, afdelingsleder Special Minds i Aalborg.

– Det kræver en enorm nysgerrighed og også tålmodighed. I Caspers tilfælde handlede det om at finde ud af, hvad han egentlig drømte om jobmæssigt. Det kunne han ikke mærke, siger afdelingslederen og taler om den trinvise indsats.

– For Casper og mange andre er det nødvendigt at starte langsomt med kun få timer om ugen, da de ellers står i en ny overbelastning. Gradvist skruer vi op for timetal og faglige krav i takt med, at den unge selv mærker overskud og motivation.

Kommune som medspiller

Og netop her er det helt afgørende, at sagsbehandleren og kommunen er med på den gradvise og i nogle tilfælde langsomme skruen op for tiden.

– Hvis ikke vi har rammerne til at arbejde tålmodigt i starten, så giver det bagslag, og den unge får ikke skabt sig et nyt fundament.

For Casper gik den første tid med små opgaver med spilprogrammering i World of Warcraft, der sikrede fremmøde, og herfra åbnede hans verden sig for nye programmeringsopgaver og en deltagelse i det sociale liv.

– Det kollegiale er enormt vigtigt for Casper, og vi kunne vænne ham til en dagligdags ramme med kollegaer, så han var klar til arbejdspladsen, siger Ditte Stern Bach

Glem kassen

Den nordjyske afdelingsleder pointerer vigtigheden af, at de unge ikke bliver en metervare.

– Du kan ikke opstille et struktureret forløb, der passer til alle. De er vidt forskellige, og derfor skal det være en struktur, der giver mening for den enkelte.

Special Minds Aalborg 12

Kontakt os og hør nærmere

Ditte Stern Bach portræt

Du er velkommen til at ringe eller skrive til os for at høre nærmere om, hvad vi kan tilbyde dig.

Ditte Stern Bach,
afdelingsleder

Mail: dsb@specialminds.dk

Tlf: 30 84 46 27

Special Minds Aalborg

Sofiendalsvej 11
9200 Aalborg