Nyheder

Helle og Jan og de andre pårørende skaber jobfokus

maj 15, 2023 | Nyheder

Ægteparret, der begge arbejder i det private, er glade for et pårørendenetværk, hvor de inspirerer hinanden til at finde flere veje til praktikpladser og jobs for mennesker med autisme

Normalvis er pårørende samlet om de udfordringer og svære ting, som knytter sig til det at være pårørende. Men Special Minds så sidste år en idé i at skabe et netværk, hvor forældre og andre, som har berøring med autismeområdet i fællesskab kan finde veje til jobs for mennesker med autisme.

Helle Thomsen og Jan Nielsen fra Skanderborg har grebet den mulighed.

– Vi får meget ud af det her, fordi vi i fællesskab har fokus på jobs og praktikpladser for unge og voksne med autisme, siger Jan Thomsen, der er afdelingsleder i en ingeniørvirksomhed.

Sammen med sine kone Helle Thomsen er de tilknyttet Special Minds i Silkeborg, hvor deres søn gennemfører en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU), og hvor sønnen senest har været i et succesfuldt praktikforløb i en el-virksomhed.

– For os er det fantastisk at se, hvordan vores søn på kort tid har bevæget sig fra ikke at have troen på noget som helst – og have en skolegang præget af angst og isolation – til nu at have tro på fremtiden. Derfor giver et netværk som det her, hvor vi kan erfaringsudveksle med andre omkring jobåbninger så god mening, siger Helle Thomsen, der arbejder hos en IT-virksomhed i Silkeborg.

Virksomheder på banen

Pårørendenetværket er etableret i alle fire Special Minds-afdelinger i henholdsvis Silkeborg, Aarhus, Aalborg og Kolding. Til hvert arrangement er der som regel en virksomhed, som har positive erfaringer med at ansætte medarbejdere med autismeprofil og en medarbejder med autismeprofil, som fortæller om, hvad der skal til for at fungere godt i job.

– Det er den slags historier, som vi har brug for, fordi det kan inspirere andre, siger Jan Nielsen.

Også nye udefra

Helle Thomsen bider mærke i, at der til hvert arrangement er dukket nye ansigter op – også pårørende som ikke i udgangspunktet har kendskab til Special Minds.

– Der kommer nye, der har hørt om det her netværk gennem andre eller gennem sociale medier, og som synes det er relevant. På den måde bliver vi hele tiden flere til at sprede budskabet om – og arbejde på – at finde jobmuligheder for målgruppen, siger Helle Thomsen.

 

Om pårørendenetværket

Netværket mødes to gange om året hos Special Minds i Silkeborg, Aarhus, Kolding og Aalborg. Det er for folk, der har berøring med autismeområdet,  og som erfarings- og ideudveksler i forhold til nye praktik- og jobåbninger for mennesker med autisme. I dag er kun omkring 10 procent af mennesker med autisme på landsplan i ordinær beskæftigelse. Er du interesseret i at komme med til næste netværksmøde, hører vi meget gerne fra dig.

Risikovillighed er nødvendig

Ægteparret håber ligesom de øvrige deltagere i pårørendenetværket, at de kan være med til at åbne flere virksomheders øjne for de muligheder der ligger i at skabe praktikforløb og ansættelser for medarbejdere med autismeprofil.

– Med de rette rammer er det en målgruppe med væsentlige kompetencer, siger Helle Thomsen, der tænker, at det vigtige er, at virksomheder har en risikovillighed, når de for eksempel får en ung i et gratis praktikforløb.

– Du giver et menneske med autisme en chance for at blive fortrolig med en jobfunktion, og du er nødt til at have det roligt med, at det ikke nødvendigvis bliver en stor hjælp. Omvendt er der også en chance for, at det bliver en gigantisk succes, hvor du får løst noget, som du ikke på forhånd havde tænkt muligt.

Kamille Ebbe portræt

Aarhus

Kamille Ebbe,
afdelingsleder

Gunnar Clausens Vej 68
8260 Viby J

   

Sidsel Birk portæt

Silkeborg

Sidsel Freja Sindal Birk,
afdelingsleder

Højbovej 1F, st. og 1.
8600 Silkeborg

   

Ditte Stern Bach portræt

Aalborg

Ditte Stern Bach,
afdelingsleder

Sofiendalsvej 11
9200 Aalborg

   

Ditte Stern Bach portræt

Kolding

Laila Fiil,
afdelingsleder

Slotsgade 10, 1.
6000 Kolding

   

Se flere nyheder