Nyheder

Nicklas bygger sine drømme på afklaring

apr 18, 2024 | Nyheder

Special Minds Aalborg hjalp Nicklas med at forstå og håndtere sin autisme. I dag nærmer han sig afslutningen på HF og har øjnene rettet mod uddannelsen som radiograf

– If you can dream it, you can achieve it!

Det er en smilende, imødekommende og selvsikker Nicklas, der har sagt ja til at fortælle sin historie, hvor der i dag skrives det ene gode kapitel efter det andet.

– Jeg nærmer mig afslutningen på min HF i Nørresundby, som jeg har været rigtig glad for. Og på Aalborg Sygehus, hvor jeg har været i praktik, håber de at se mig igen, når jeg en dag er færdiguddannet radiograf, siger 27-årige Nicklas.

Hvad er der galt?
Historien om Nicklas tager dog sin begyndelse et helt andet sted. Gennem mange af sine barndoms- og ungdomsår havde han svært ved at finde sig til rette i skole- og uddannelsessystemet.

– Efter folkeskolen var jeg blandt andet i lære som kok, hvor jeg gik fuldstændig ned psykisk. I det hele taget følte jeg ofte, at jeg ikke passede ind, og jeg havde svært ved at forstå de sociale interaktioner. Samtidig har jeg kæmpet med indlæringsvanskeligheder. Alt sammen betød det, at jeg hele tiden spurgte mig selv om, hvad der var galt, fortæller Nicklas.

Svaret fik han, da han via Ungerådgivningen blev ledt til en udredning for autisme.

– Det var på mange måder en lettelse at blive sendiagnosticeret for autisme, fordi der var så mange brikker, der faldt på plads, siger han.

Det var på mange måder en lettelse at blive sendiagnosticeret for autisme, fordi der var så mange brikker, der faldt på plads.

Nicklas

Bygget op på ny
Alligevel stod Nicklas i en ny situation, hvor han med egne ord skulle bygges op på ny. Det blev han hos Special Minds Aalborg, som tilbyder uddannelses- og beskæftigelsesrettede forløb for unge med autisme.

– Forløbet hos Special Minds har været fuldstændig afgørende for mig. For selvom jeg havde fået en autismediagnose, så begyndte jeg samtidig at stille nogle barrierer op, fordi jeg bildte mig ind, at der var en masse, jeg ikke kunne. Det ændrede de på hos Special Minds. Det var her, jeg lærte, hvad det vil sige at have og leve med autisme, fortæller Nicklas, der hos Special Minds tog en STU.

På scenen
Og det er i høj grad afklaringen hos Special Minds, som ifølge Nicklas har gjort, at han inden længe kan sætte studenterhuen på hovedet. At han trives, understreges desuden af, at han takkede ja, da der bød sig en mulighed for at medvirke i en musical.

– Jeg har altid interesseret mig for skuespil, så jeg greb chancen for at deltage i en musical på skolen. Jeg kunne mærke, at jeg ville have godt af også at lave noget, som trak mig lidt væk fra skolearbejdet. Jeg fandt ud af, at jeg vildt godt kunne lide at spille en rolle og lege en anden, siger Niklas, som har haft et HF-forløb, der har været tilpasset ham med blandt andet lektiehjælp og mentorstøtte.

Den mulighed eksisterer ikke længere, når han inden længe skal i gang med uddannelsen som radiograf på UCN. Men han er fortrøstningsfuld.

– Jeg går til det med et gåpåmod og en viljestyrke, der siger spar to. Fremfor alt er jeg afklaret om min baggrund, slutter han.

Se flere nyheder