STU
Kemp & Lauritzen sætter strøm til Emils karriedrømme
– Jeg var betænkelig ved, om vi kunne tilbyde tilstrækkelig struktur, men Emil trives helt tydeligt, siger Peter Sylvest Knudsen, servicechef hos Kemp & Lauritzen i Tilst, som nu er klar med et tilbud om læreplads til den unge mand med autismeprofil
– Det er bare en knaldgod praktikplads, også selvom der er hårde dage. Jeg kan godt lide, at man møder ind til et nyt problem hver dag, fortæller Emil, som gennem sit praktikforløb har fået vakt lysten til at blive elektriker:
– Jeg starter nu på elektriker-uddannelsen. Jeg kan sagtens se mig selv gøre det her resten af livet – og blive god til det, siger han.
En hjælpende hånd
Det samme kan Peter Sylvest Knudsen, servicechef hos Kemp & Lauritzen i Tilst. Han var nysgerrig, da han blev kontaktet af Special Minds i forhold til at få en ung med autisme i praktikforløb.
– Emil er et rigtig godt match for os. Jeg lægger stor vægt på, at han er en høflig og rar ung mand med stor læringslyst. Det er tydeligt at mærke, at han vil det her, siger Peter Sylvest Knudsen.
Kemp & Lauritzen er et af landets største teknikhuse med knap 3.000 ansatte på landsplan. Social ansvarlighed er mejslet ind i virksomhedens værdigrundlag.
– Jeg har altid haft et blødende hjerte for dem, der skal hjælpes i gang. Det kan være mennesker, som af forskellige årsager ikke har en snorlige vej på arbejdsmarkedet.
Praktik er nøgleord
Emil nyder godt af en virksomhed, hvor han kan afklare sin jobfremtid.
– Jeg har brugt praktikkerne på STU’en til at finde ud af, hvad jeg ville, siger Emil, der inden Kemp & Lauritzen har været hos JM Band, Salling Group og hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, hvor praktikken også mundede ud i et job, som han bestred i fem måneder, inden han vendte tilbage til STU’en.
– For mig har praktikdelen været noget af det vigtigste på STU’en – udover venskaberne – fordi det har givet mig mulighed for at finde ud af, hvad jeg skulle arbejde med, siger Emil.
Autismen er svær at se
Da Emil for små tre år siden startede hos Special Minds i STU, var der ikke megen klarhed. På daværende tidspunkt var det vanskeligt blot at bevæge sig over dørtærsklen til uddannelsen, og motivationen var lav.
Hurtigt tog udviklingen fart, og for Peter Sylvest Knudsen kan det være vanskeligt at få øje på de udfordringer, som autismen tager med sig for Emil.
– Jeg tænker aldrig i diagnoser, men har det derimod sådan, at der skal være plads til forskellighed. I Emils tilfælde har jeg kun oplevet, at han har passet rigtig godt ind i vores hverdag., siger Peter Sylvest Knudsen.
Emil nikker. Selv mærker han heller ikke autismen spænde ben under praktik. Når han er på opgave, er det altid med en svend, og det er tilstrækkelig tryghed til, at han med værktøjskassen kaster sig over ukendte opgaver hver eneste dag.
– De sidste uger har vi blandt andet løst installationsopgaver i Bilka og været ude på plejehjem og skifte trådløst netværk, siger Emil.
De skjulte kompetencer
Betænkeligheden ved om Kemp & Lauritzen kunne tilbyde en tilstrækkelig struktur er gjort til skamme. Emil skal ikke bruge unødig energi på at forsøge at passe ind, da det er en åben og anerkendende medarbejderkultur, hvor matchet har vist sig rigtigt:
– Man kan selvfølgelig ikke skrive succeshistorie hver gang, men der er utvivlsomt mange skjulte kompetencer derude, som vi som virksomheder kan få gavn af. Jeg er glad for at vi i vores virksomhed er åbne for den del, siger Peter Sylvest Knudsen.
“
For mig har praktikdelen været noget af det vigtigste på STU’en – udover venskaberne – fordi det har givet mig mulighed for at finde ud af, hvad jeg skulle arbejde med.
Emil
Praktikker baner vejen
På en STU hos Special Minds har praktikforløb stor vægt. Konstant etableres der nye samarbejder med virksomheder, der er interesseret i at skabe kortere og længere praktikforløb for unge og voksne med autisme.
Rikke Tønder, STU-underviser hos Special Minds Aarhus og kontaktperson for Emil ser gang på gang praktikforløb sætte gang i en markant udvikling.
– Emils historie er fantastisk. Det vigtigste i et praktikforløb er, at matchet mellem elev og virksomhed er godt, for ellers kan det ende med at blive en stressende oplevelse for den enkelte, siger Rikke Tønder, der sammen med sine kolleger derfor også gør et stort arbejde for at skabe de rette koblinger.
Praktikforløbene hjælper den enkelte med jobafklaring og med at finde ud af, hvordan ens kompetencer bringes rigtigt i spil. I flere tilfælde fører praktikforløb til ansættelser.
“
For mig har praktikdelen været noget af det vigtigste på STU’en – udover venskaberne – fordi det har givet mig mulighed for at finde ud af, hvad jeg skulle arbejde med.
Emil
Er du interesseret i at blive praktikvirksomhed?
Find kontaktoplysningerne på vores afdelingsledere her.