Mads Mygind, digter og forfatter, leverede med støtte fra Statens Kunstfond en skriveworkshop for STU-elever hos Special Minds Kolding. Han er begejstret over originaliteten
– Mange af de her elever har ikke en mainstream oplevelse af verden. De er ikke, som folk er flest, og de er fantastiske at få lov at møde.
Ordene kommer fra Mads Mygind, digter og forfatter, der for nylig afholdt en skriveworkshop for de unge STU-elever hos Special Minds Kolding. Forfatteren, der ofte er rundt på gymnasier, højskoler, efterskoler og hos de store klasser i folkeskolerne med selvsamme koncept, tog både rørt og begejstret fra Special Minds Kolding.
– Det er tydeligt, at eleverne her ikke har fået det hele forærende, og de kan også have behov for andre strukturer og rammer, end de gængse for at fungere. Men når du trækker unge med autisme med ind i et kunstnerisk rum, så bliver det vildt originalt, siger Mads Mygind.
Luna spørger til sin eksistens
Fri af digtets faste form, kastede Luna sig ud i et digt, om at være sat i en verden, der kan være svær at begribe:
”Vil isen og skyggen endelig forene sig?
Hvorfor skal jeg vise kærlighed, hvis andre ikke vil gøre gengæld?
Hvorfor er jeg skabt, som jeg er?
Hvis du kiggede mig i øjnene, ville du så kunne læse min sjæl?
Hvornår vil jeg finde fred?
Hvorfor er det så svært at elske og acceptere sig selv?”
– Luna
Tør stikke ud
Skriveworkshoppen i Kolding er et resultat af en ansøgning til Statens Kunstfond om midler til en sådan dag. Mødet med unge med autisme står for Mads Mygind som en særlig oplevelse. Han oplever en evne til at skrive frit og tænke kreativt.
– Her er ikke frygt for at være anderledes, stikke ud og lave fejl. De unge, der er her, ved, at de er anderledes, og det gør også, at de tør træde ind i dette rum uden en masse bindinger. De byder ind med vilde og krøllede tanker, og de går fluks i gang med at skrive uden at tænke på, om det er rigtigt eller forkert, siger Mads Mygind.
Fingre som raketter
Luna og Thor er to af de unge STU-elever, som var med på skriveworkshoppen. Forfattermødet har gjort stort indtryk.
– Mads gav os indblik i, at digte kan være alt muligt forskelligt. Jeg havde et billede i mit hoved af, at digte skal være noget, der rimer og har en bestemt form, men vi blev præsenteret for alt muligt, der åbnede mine øjne for at tænke mere frit, siger 20-årige Luna, der kommer fra Middelfart og tidligere har arbejdet meget med skriveriet og bl.a. været på en forfatterskole.
21-årige Thor supplerer:
– Når du digter, behøver du ikke være en gammel, vis mand med langt skæg. Du kan skrive hvad som helst.
Thor, blev således begejstret, da Mads Mygind læste op fra digtsamlingen ”Kanin, kanin”, og hvor det lød ”Hver finger er en raket”.
– Det er nok min yndlingspassage fra dagen, siger Thor, der sammen med de andre unge fik lov til at prøve kræfter med at udforme digte.
– Jeg kan faktisk godt noget af det. Jeg er måske ikke kunstnerisk kreativ, men jeg kan lege med ord.
Dansklærerens bifald
Lisette Plaetner, STU-underviser hos Special Minds Kolding, stod bag invitationen til Mads Mygind og ansøgningen til Statens Kunstfond.
– Mads kan få alle til at tro på, at de kan skrive noget, der har værdi. For vores autismemålgruppe kan det være svært at få tanker ned på papir, og her lykkedes det Mads at sætte gang i en proces, hvor alle havde lyst til at udtrykke sig, siger Lisette Plaetner.
Thor leger med listen
Med inspiration fra et digt udformet som en liste med tankemylder fra en digters 7-Eleven-besøg, kastede Thor sig ud i en digterisk leg med sin egen liste over et virvar af tankeindfald:
Liste
Stilhed
Teknik
Intuition
Opmærksomhed
Præcision
Trapper
Spisestuen
Køkkenet
Slikskabet
Tilbage
Skramler
Mors
dør
åbner
PIS!
Væk
Stuearrest
– Thor