Nyheder

Special Minds er med i opløbet om Dansk Erhverv-prisen 2021

sep 1, 2021 | Nyheder

Sammen med Kolding Kommune og Refurb A/S er Special Minds blandt de fem nominerede til fornem pris. De tre parter har fundet opskriften på at sammentænke jobs til udsatte borgere med sund økonomi og bæredygtighed. Prisen overrækkes onsdag den1. september

Etablering af fem flexjobs og en fuldtidsstilling i Kolding Kommune, socialøkonomisk værdi for 520.000 kroner, indsamling og videresalg af mere end 3.000 brugte computere, tablets og mobiltelefoner samt en miljøgevinst på mere end 500 tons Co2-reduktion.   

Det er blot nogle af de tal, som kan hæftes på partnerskabet mellem Special Minds, Kolding Kommune og Refurb A/S, der gennem de seneste par år er gået sammen om at skabe jobs for udsatte borgere gennem genbrug og istandsættelse af brugt it-udstyr.   

Resultaterne har givet genlyd. Partnerskabet er således blandt de fem nominerede til Dansk Erhvervs-prisen 2021, der uddeles af HKH kronprins Frederik, og hvor statsminister Mette Frederiksen er blandt talerne.

– Det er et kæmpe skulderklap, og det er ikke mindst et udtryk for, at partnerskabsaftalerne – hvor offentlige, private, bæredygtige og sociale virksomheder finder sammen – for alvor er begyndt at slå igennem, siger Annie Jannsen, afdelingsheder, Special Minds.

Annie Jannsen portræt

Det er et kæmpe skulderklap, og det er ikke mindst et udtryk for, at partnerskabsaftalerne – hvor offentlige, private, bæredygtige og sociale virksomheder finder sammen – for alvor er begyndt at slå igennem.

Annie Jannsen, afdelingsleder, Special Minds Kolding

Perfekt samarbejde

Historien om det succesfulde sydjyske partnerskab tog sin begyndelse, da Kolding Kommune satte sig for at finde ud af, om det var muligt at afvikle kommunens brugte it-udstyr på en måde, der både var sikker og miljøvenlig, og som samtidig skabte jobs til nogle af kommunens udsatte borgere.

Den praktiske del af opgaven med at slette og håndtere data blev lagt i hænderne på Special Minds, hvis it-konsulenter tæller mennesker indenfor autismespektret. De er blevet oplært af Refurb, som regnes blandt de førende i Norden, når det drejer sig om opkøb og reparation af brugt it-udstyr.  

– Vi er meget taknemmelige over, at en stor spiller som Refurb har stillet deres mangeårige ekspertise til rådighed, og det har rent lokalt betydet, at vi har kunnet skabe arbejdspladser, siger Annie Jannsen og tilføjer:

– Det har for alle parters vedkommende været et arbejde, som har været båret af åbenhed og tillid.

Modet hyldes

Hos Refurb ser man nomineringen til erhvervsprisen som en anerkendelse af det mod, som partnerskabet mellem de tre aktører hviler på.

– Kolding Kommune har vist mod ved at sige, at de har noget brugt it-udstyr, som de vil bruge aktivt til at skabe økonomisk, social og miljømæssig værdi. Special Minds har vist mod til at hjælpe nogle mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet med det mål at skabe et bedre liv gennem selvforsørgelse. Vores mod har handlet om ærgerrigt at fastholde den tanke, at når noget først er lavet, og det ikke er brugt færdigt, bør man fastholde produktet, siger Peter Hove, kommunikationsdirektør, Refurb, som ikke tøver med at kalde partnerskabet i Kolding for en pioner-case, der med fordel kan kopieres af andre kommuner.

– Det interessante ved et sådant partnerskab er, at hvis man tager én af parterne ud, vil projektet kollapse, og det understreger, at samspillet mellem offentlige, private og socialøkonomiske aktører kan noget særligt, når først der findes fælles fodslag, slutter Peter Hove. 

Prisen overrækkes i forbindelse med Dansk Erhvervsråds årsdag den 1. september 2021 i Øksnehallen i København.

Se flere nyheder