Nyheder

Netværk giver pårørende til unge med autisme håb for fremtiden 

sep 27, 2022 | Nyheder

Special Minds har etableret et netværk, hvor pårørende deler erfaringer og finder nye jobveje for mennesker med autisme.

Det er slet ikke så umuligt, som jeg havde frygtet, lyder det fra en af de pårørende   

At vejen til såvel uddannelse som beskæftigelse kan synes lang for en ung med autisme, er der mange pårørende, som kan skrive under på.  

Og det er én af årsagerne til, at Special Minds i foråret etablerede et netværk, hvor pårørende inviteres ind med det formål dels at udveksle erfaringer, dels i fællesskab at finde nye jobåbninger for mennesker med autisme.  Mens nogle kommer med konkrete idéer til virksomheder, som har mulige jobs for medarbejdere med autisme, møder andre pårørende op for i første omgang at hente viden og inspiration.        

– Jeg havde brug for at få et håb om, at der også er en fremtid for min søn, siger Rikke Sørensen, der er mor til en nydiagnosticeret søn med autisme, der i dag er i gang med en STU hos Special Minds i Aalborg.  

Større viden 

Rikke Sørensen, der til daglig arbejder som psykiatrisk sygeplejerske, var derfor heller ikke i tvivl om, at hun skulle takke ja, da der en dag landede en invitation fra Special Minds med en opfordring om at deltage i pårørendenetværket.       

– Gennem mit arbejde ser jeg nogle gange bagsiden af socialområdet, hvor det kan udarte sig til en kamp med systemet, og jeg var selvfølgelig bange for, at noget lignende skulle ske for min søn, der i forvejen har haft en svær tid i folkeskolen. Da invitationen kom, så jeg den som en kærkommen anledning til at skabe netværk med andre pårørende og ad den vej få en større viden om, hvilke muligheder der rent faktisk findes for mennesker med autisme, siger Rikke Sørensen og tilføjer: 

– Det er slet ikke så umuligt, som jeg havde frygtet.  

|

Gennem mit arbejde ser jeg nogle gange bagsiden af socialområdet, hvor det kan udarte sig til en kamp med systemet, og jeg var selvfølgelig bange for, at noget lignende skulle ske for min søn, der i forvejen har haft en svær tid i folkeskolen.

Rikke Sørensen, mor til en nydiagnosticeret søn med autisme

Lettet storesøster 

I forbindelse med det indledende pårørendemøde deltog blandt andre en repræsentant fra et firma, hvor alle ansatte har en autismeprofil.   

– Hans oplæg gav mig et værdifuldt indblik i den verden, der kan åbne sig for min søn, og jeg fik samtidig en viden om, hvordan man får en ung med autisme til at fungere på en arbejdsplads, så det bliver til glæde for begge parter, fortæller Rikke Sørensen.    

Også datteren Nikoline Sørensen deltog i pårørendemødet.    

 – I modsætning til min lillebror har jeg fulgt den traditionelle uddannelsesvej og er blevet student. Ofte har jeg haft en bekymring, når jeg har tænkt på min lillebror, fordi jeg har været i tvivl om, hvordan han skulle finde sig til rette med et arbejde. Derfor var det virkelig rart og en stor lettelse at møde virksomheder, der rent faktisk tror på mennesker med autisme. Det gør, at jeg i dag har en rigtig positive fornemmelse på min lillebrors vegne, siger Nikoline Sørensen. 

Budskabet skal udbredes 

Samtidig er Rikke Sørensen sammen med sin mand parat til at gøre deres til, at der bliver skabt endnu bedre muligheder for unge med autisme. 

– Vi har allerede talt om, hvordan vi i kraft af vores eget netværk kan bidrage til at finde nye veje til virksomheder og udbrede budskabet om de muligheder, der findes, så andre pårørende kan få den samme tro på fremtiden, som vi har fået, slutter Rikke Sørensen.  

Læs mere om forløb og kurser her

Se flere nyheder